Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Klink: verpleegkundigen als eerste gevaccineerd

Verpleegkundigen kunnen als eerste tegen de Mexicaanse griep gevaccineerd worden. Dit vindt minister Ab Klink van Volksgezondheid. Dit was precies wat de Gezondheidsraad en de RIVM voorgesteld hebben.
Klink: verpleegkundigen als eerste gevaccineerd

Naast verpleegkundigen en ander personeel uit de gezondheidszorg kunnen ook 60-plussers, mensen met nierfalen of een verminderde weerstand tegen infecties een prik krijgen. Ten slotte is het vaccin ook beschikbaar voor mensen die ieder jaar al de griepprik krijgen, dus mensen met een long-, hart- en suikerziekte. In totaal zijn dit ongeveer zes miljoen Nederlanders.

Verplichten

Zowel het RIVM, de Gezondheidsraad en de VN&N pleiten ervoor dat verpleegkundigen als eerste gevaccineerd worden tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). De V&VN zou de griepprik zelfs het liefst verplichten, al realiseren zich dat er een hoop moet gebeuren voordat dit mogelijk is. Tot nu toe is iedereen vrij om te bepalen of hij/zij zich laat vaccineren. Wel wordt zorgpersoneel aangeraden de griepprik te halen, omdat zij werken met kwetsbare patiënten. Kortgeleden gaf een kwart van de verpleegkundigen aan de prik niet te halen.

Door: redactie Nursing

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. @Loes: wat mij betreft ging de discussie niet over wel/niet vaccineren, maar over wel/geen verplichting. M.i. moet elke pleeg daar een eigen oordeel over kunnen vormen, dus een afweging van risico’s van wel/niet vaccineren. En wat dat betreft zit er wat mij betreft momenteel nogal een verschil tussen malaria en deze griep.

 3. Ik denk dat wij ervanuit moeten gaan dat de mensen die geleerd hebben voor deze dingen meer kaas gegeten hebben van deze zaken. Er zullen waarschijnlijk altijd verschillende standpunten blijven, maar zolang de meerderheid van de kenners nog vóór de prik is zal ik deze zeker gaan halen en niet besluiten mijzelf wijzer te vinden dan deze deskundigen.

 4. Het blijft een vreemd verhaal. Verpleegkundigen willen verplichten om zich te laten vaccineren, en aan de andere kant verhalen van mensen die met hoge koorts schiphol kunnen verlaten zonder test, of huisartsen die niet meer laten testen, omdat het toch niet zo’n erge griep is, alleen veel mensen gaan hem krijgen, vandaar de hogere getallen van slachtoffers.
  Het blijft een raar verhaal

 5. Het probleem is dat deze vaccinatie alleen maar averechts werkt, als je er logisch over nadenkt.
  Een praktijk voorbeeld werd recent omschreven in Elsevier:
  http://www.elsevier.nl/web/10191326/Nieuws/Wetenschap/Mens-dreigt-strijd-tegen-bacterin-te-verliezen.htm
  Wat er gebeurt met die vaccins, is dat je het virus sterker maakt, terwijl het lichaam achter blijft. Dit resulteert in een hogere incidentie en kwetsbaarheid voor griep in de toekomst.
  Zonder problemen geen vooruitgang. Het leven is een gevecht. Dit vaccin is vluchten, maar de problemen komen daardoor (op termijn) veel harder terug.
  Bijkomstig feit is dat mensen die geen vaccin gebruiken door toedoen van de mensen die de strijd aangaan met chemicaliën, daardoor minder kans hebben om immuun te worden/het virus te overwinnen. Want het virus zal krachtiger zijn geworden in de strijd tegen het vaccin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.