Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Klittenbandzwachtels: drie keer handiger dan korte rek

Klittenbandzwachtelen is een relatief nieuwe vorm van compressietherapie die een aantal grote voordelen heeft ten opzichte van ‘gewoon’ zwachtelen met korte rek.
Ouderen kunnen klittenbandzwachtels vaak zelf aanbrengen
Veel cliënten en mantelzorgers kunnen leren om de zwachtels zelf aan te brengen. (Foto: Jonathan Vos)

In de verpleegkundige volksmond heten ze klittenbandzwachtels of ook wel ‘wraps’, maar de officiële naam is Adjustable Compression Devices (ACD). Hoe ze precies werken lees je in het premium artikel Minder ingewikkeld zwachtelen. Wat zijn de voordelen?

1 Klittenbandzwachtels zijn veel makkelijker aan te brengen dan korterekzwachtels. Zo makkelijk zelfs, dat veel cliënten en mantelzorgers kunnen leren om de zwachtels zelf aan te brengen en bij te stellen gedurende de dag. De cliënt moet natuurlijk wel in staat zijn om nieuwe vaardigheden aan te leren, wat bijvoorbeeld niet het geval is bij cliënten met dementie.

2 Klittenbandzwachtels bieden ook een oplossing voor drukverval. Door zwachtelen neemt oedeem af en wordt het gezwachtelde lichaamsdeel dunner, waardoor ook de druk van de zwachtel afneemt. ‘Gewone’ zwachtels geven dus na verloop van tijd minder druk, totdat ze weer opnieuw worden aangelegd. Doordat de banden van klittenbandzwachtels bij afnemend oedeem strakker kunnen worden aangetrokken, zou dat minder drukverval moeten opleveren. Italiaans onderzoek waarin cliënten zelf de zwachtels strakker trokken wanneer die losser gingen aanvoelen, bevestigt dit. ACD bleek in dit onderzoek effectiever te werken tegen oedeem dan inelastische zwachtels.

3 Cliënten kunnen gemakkelijker hun gewone schoenen aan, wat hun mobiliteit en psychisch welbevinden vergroot. Tenminste, wanneer je de voet niet mee hoeft te zwachtelen met een ACD-voetstuk. In veel gevallen volstaat voor de voeten een losse therapeutisch elastische kous (TEK). Sommige merken ACD hebben een onderkous die al voldoende druk op de voet geeft, te vergelijken met een TEK klasse 3.

Helaas hebben klittenbandzwachtels niet alleen maar voordelen. Meer over de nadelen en contraindicaties lees je in het premium artikel Minder ingewikkeld zwachtelen.

Bronnen:

  • Elvin S. Cost efficacy of using Juxta Cures™ and UCS™ debridement cloths. Journal of community nursing, 2015 (29).
  • Wicks G. An alternative to compression bandaging in venous leg ulcers. Journal of community nursing, 2015 (29).
  • Mosti G, Cavezzi A, Partsch, H. Adjustable velcro® compression devices are more effective than inelastic bandages in reducing venous edema in the initial treatment phase: European journal of vascular and endovascular surgery, 2015.

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.