Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klokkenluidersregeling in ziekenhuis

Er komt een klokkenluidersregeling bij het Enschedese ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST). Het MST is het eerste ziekenhuis dat met zo'n maatregel komt.
Klokkenluidersregeling in ziekenhuis

Het ziekenhuis voert de maatregel in na een affaire met één van zijn neurologen. Deze heeft aan tientallen patiënten ten onrechte meegedeeld dat zij ongeneeslijk ziek waren. De neuroloog is intussen niet meer in dienst bij het ziekenhuis. Met het invoeren van een klokkenluidersregeling hoopt Medisch Spectrum Twente nieuwe affaires rond specialisten te voorkomen.

Meldplicht van bijna-fouten
Het invoeren van een klokkenluidersregeling is maar één van de maatregelen die het ziekenhuis treft. Er komt ook een patiëntenombudsman die toeziet op de afhandeling van klachten. Verder komt er een meldplicht komen van bijna-fouten. Binnen de Raad van Bestuur wordt één lid verantwoordelijk gemaakt voor kwaliteit en veiligheid. Er zal tevens scherper worden toegezien op wetenschappelijk onderzoek.

Verpleegkundige adviesraad
Ook de jaarlijkse gesprekken met het Medisch stafbestuur, de verpleegkundige adviesraad, de ondernemingsraad en de cliëntenraad worden meer toegespitst op de knelpunten in de zorg. Problemen moeten zo sneller zichtbaarder worden. De Orde van Medisch Specialisten is enthousiast: zij wil de kwaliteitsmaatregelen van het Medisch Spectrum Twente gebruiken als voorbeeld voor andere ziekenhuizen

Door: redactie Nursing
ornet.nl

1 REACTIE

  1. Het wordt sowieso tijd dat de reguliere gezondheidszorg eens open gegooid wordt en de misstanden aan de kaak worden gesteld.Zo’n regeling zou dus voor de gehele gezondheidszorg moeten gelden.Van je fouten kan en moet je leren. Bovendien krijgt de bond tegen kwakzalverij ook eens een koekje van eigen deeg: ze zijn zelf de kwakzalvers!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.