Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Kosten gaan vóór kwaliteit van diabeteszorg’

Het duurt in Nederland veel te lang voordat nieuwe diabetesmedicatie en -hulpmiddelen de patiënt bereiken. De persoonsgerichte zorg komt hiermee in het gedrang. Dat stelt de Diabetes Vereniging Nederland (DVN).
diabeteszorg
Volgens DVN duurt het in Nederland te lang voordat nieuwe ontwikkelingen voet aan de grond krijgen (foto: Getty Images).

Kostenafwegingen bij verzekeraars en producenten zijn de oorzaak van de trage gang van zaken, zo stelt de patiëntenvereniging. ‘Neem de Flash Glucose Monitoring (FGM). Een geweldige ontwikkeling waardoor mensen met diabetes veel meer inzicht hebben in hun bloedglucosewaarden en vingerprikken voor honderdduizenden patiënten niet meer nodig. In alle ons omringende landen is vergoeding allang geregeld, terwijl de verantwoordelijke instanties eerst nog meer bewijzen willen voordat ze definitief besluiten dat de FGM vergoed gaat worden’, aldus DVN op haar site. Ook signaleert DVN dat fabrikanten oudere producten in de markt zetten met forse prijsverlagingen zodra er nieuwe, verbeterde hulpmiddelen beschikbaar komen. Denk aan bloedglucosemeters. DVN: ‘Zorgverzekeraars kopen vervolgens het goedkoopste product in en stimuleren artsen en apothekers om die middelen voor te schrijven.’

Nieuwe medicijnen

Gevolg hiervan is volgens DVN dat de persoonsgerichte diabeteszorg in gevaar komt. ‘Er wordt voor de patiënt een keuze gemaakt op basis van kosten en niet op basis van wat in het belang van persoonsgerichte zorg het beste is’, meldt de vereniging. Eerder dit jaar kwam al in het nieuws dat nieuwe diabetesmedicijnen in Nederland maar weinig doorgang krijgen tot de patiënt. Ook hier zijn kosten vaak de reden. Het gaat om middelen als GLP-1-analogen, DPP-4-remmers en SGLT-2-remmers, die als voordeel hebben dat de patiënt minder risico loopt op hypo’s en er enkele kilo’s gewicht mee verliest. Het Nederlands Huisartsen Genootschap neemt deze middelen dit voorjaar wel mee in de herziene NHG-standaard.

1 REACTIE

 1. Ik ben helemaal voor om de juiste medicijnen en hulpmiddelen bij de patiënt te krijgen. Maar ik zeg wel de juiste. Dat kan heel goed iets zijn dat al langer op de markt is.

  Zelf heb ik weinig gemerkt van wat in het artikel gesteld wordt “fabrikanten oudere producten in de markt zetten met forse prijsverlagingen zodra er nieuwe, verbeterde hulpmiddelen beschikbaar komen.” In tegendeel mijn ervaring is dat zij nog net zo duur zijn.

  Daarnaast vind ik het al sinds de komst van de hulpmiddelen voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes type 2, verbazingwekkend dat het niet mogelijk is om hulpmiddelen te krijgen om goed zelfmanagement toe te passen. Mijn gevoel zegt dat de zorg nog steeds liever een pil meer verstrekt, dan te voorkomen dat er steeds meer medicijnen nodig zijn. Of in het geval van diabetes type 2, men insuline moet gaan spuiten (duur medicijn) en dan wel een meter vergoed krijgt.

  Mijn stelling is dan ook dat patiënten met diabetes type 2 de juiste medicijnen en hulpmiddelen snel krijgen.

  Dat fabrikanten, na jaren flink verdiend te hebben, die hulpmiddelen en medicijnen inderdaad flink in prijs verlagen.

  Tenslotte hoop ik dat mensen met diabetes type 2 zelf een keus mogen maken. Op basis van eerlijke informatie door behandelaars en fabrikanten, goed kunnen kiezen met betrekking tot medicatie en hulpmiddelen. Dat betekent dan ook dat behandelaars zelf veel beter ingelicht zijn over de mogelijkheden. Bijvoorbeeld dat artsen meer leren over leefstijlgeneeskunde tijdens hun opleiding.

  Ik coach mensen met diabetes type 2 en help ze een manier van leven te vinden die diabetes type 2 omkeert of dat zij veel minder medicijnen nodig hebben. Zij maken de keuzes op basis van de informatie die ik verstrek en op basis van de uitkomst van de aanpassingen die zij doorvoeren. Dat gaat redelijk snel, omdat mijn ervaring al snel helpt die manier van leven te vinden. Dat gaat snel ook met de medicijnen en hulpmiddelen die men krijgt, waar men geen zeggenschap over heeft. Wat dan soms niet de juiste medicijnen en hulpmiddelen voor die persoon zijn.

  Begrijp me goed, ik schrijf geen medicijnen voor en bepaal ook niet hoeveel van die medicijnen er genomen moeten worden. Daar zijn andere experts voor.
  Cobi Rijsdam, Online Diabetes Coach, Logos E-coaching & Counseling

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.