Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit van leven dementiepatiënt is meetbaar

Er is een manier gevonden om de kwaliteit van leven bij mensen met dementie betrouwbaar vast te stellen. Hierdoor kan de zorg beter worden afgestemd op de patiënt.

Onderzoeker Teake Ettema ontwikkelde een lijst met veertig vragen die gemakkelijk door verzorgenden kunnen worden beantwoord.

Vragenlijst
In de vragenlijst, de QUALIDEM, komen onderwerpen aan bod als de zorgrelatie met de patiënt, tekenen van positieve of negatieve affectie en sociale relaties met andere bewoners. Deze lijst kunnen verzorgenden invullen nadat ze de patiënt een tijdlang hebben geobserveerd.

Welbevinden
De zorg voor mensen met dementie in verpleeg- en verzorgingshuizen is steeds meer gericht op verbetering van kwaliteit van leven van patiënten. Deze vragenlijst draagt eraan bij dat het welbevinden van bewoners met verschillende stadia van dementie goed kan woren bepaald, aldus het persbericht van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.