Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg ontwikkeld

Om de kwaliteit van palliatieve zorg voor patiënten en de begeleiding van naasten te meten, is een set indicatoren ontwikkeld en getoetst op haalbaarheid en bruikbaarheid. De kwaliteit van palliatieve zorg wordt op die manier inzichtelijk. Nederland loopt daarmee voorop in Europa.
Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg ontwikkeld

Met subsidie van ZonMw ontwikkelde het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg), in samenwerking met EMGO+ en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, een indicatorenset om de kwaliteit van de palliatieve zorg inzichtelijk te maken. Er is nu een set van 33 indicatoren voorhanden voor de kwaliteit van de zorg aan patiënten en 10 indicatoren voor de kwaliteit van de begeleiding van naasten.

Indicatoren voor pijn en deskundigheid
Kwaliteitsindicatoren worden veelal uitgedrukt in een getal of percentage en geven indicaties van de kwaliteit van zorg en van eventuele verbeterpunten. Voorbeelden van indicatoren zijn het percentage patiënten met matige of ernstige pijn en de mate waarin patiënten positief zijn over de deskundigheid van hun zorgverleners. Dit is in Europa de eerste set met uitgewerkte kwaliteitsindicatoren voor alle settings waar palliatieve zorg aan volwassen patiënten wordt gegeven. De indicatorenset is op haalbaarheid en bruikbaarheid getest bij patiënten en nabestaanden op 14 locaties.

Kwaliteit palliatieve zorg verbeteren met CQ-index
In een tweede project is een CQ-index (Consumer Quality Index) voor de palliatieve zorg ontwikkeld. Met dit meetinstrument is het mogelijk kwaliteitsindicatoren vanuit het perspectief van zowel patiënten als nabestaanden te meten, wat informatie oplevert waarmee zorgaanbieders hun kwaliteit kunnen verbeteren. Tijdens het project bleken bijvoorbeeld de nazorg voor en evaluatiegesprekken met de familie verbeterpunten.

Handleiding
Voor zorgaanbieders die met de indicatorenset willen gaan werken is een praktische handleiding beschikbaar. Klik hier om deze handleiding te downloaden.

Door: redactie Nursing
NIVEL

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.