Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitsregister: herregistratieplicht voor verpleegkundigen hervat

Sinds het begin van de coronacrisis konden verpleegkundigen die in het Kwaliteitsregister V&V staan tijdelijk uitstellen. Deze uitstelmogelijkheid, onderdeel van de Coulanceregeling wegens covid-19, eindigt op 31 december 2022.
Verpleegkundig team op de afdeling. Foto: Arno Massee

Vanaf 1 januari 2023 wordt de herregistratieplicht dus weer hervat. Dat meldt V&VN. Heb jij je herregistratieaanvraag uitgesteld of loopt je registratieperiode dit jaar af? Dan ontvang je in september 2022 een e-mail met informatie over jouw specifieke situatie en de mogelijkheden die jij hebt om je alsnog te herregisteren.

Let op: dit is dus iets anders dan de herregistratieregeling van het BIG-register.

Minder punten nodig

Het andere onderdeel van de Coulanceregeling wordt verlengd: tot 1 juli 2027 heb je 20 procent minder punten nodig om je te kunnen herregistreren. Dat betekent dat verpleegkundigen 147 punten nodig hebben om te herregistreren in plaats van 147 punten, waarvan minimaal 64 punten in plaats van 80 voor geaccrediteerde scholing.

‘De verlaagde herregistratie-eis loopt tot in 2027, omdat dan de registratieperiode afloopt die verpleegkundigen en verzorgenden dit jaar starten. De regeling gaat dus uitdrukkelijk over de coronajaren 2020-2022 en de registratieperiodes die in deze jaren zijn geëindigd of gestart’, benadrukt een woordvoerder van V&VN.

Tijdelijke optie

Ook komt er een tijdelijke herregistratieoptie waarvan je gebruik kunt maken als het niet lukt om aan de (verlaagde) herregistratie-eisen te voldoen. Hierdoor is het tijdelijk mogelijk om, ook met minder punten, je registratieperiode af te ronden en een nieuwe registratieperiode te starten. Je kunt van september tot en met december 2022 gebruik maken van deze optie. De criteria om gebruik te maken van de tijdelijke herregistratieregeling stelt V&VN eind augustus definitief vast.

V&VN: ‘Het is belangrijk dat bij de herregistratie in het Kwaliteitsregister V&V niemand de dupe wordt van de uitzonderlijke situatie tijdens de coronapandemie.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.