
Ondanks dat van deze patiënten al vermoed werd dat ze spoedig zouden komen te overlijden, kregen ze in hun laatste levensweek nog allerlei preventieve medicatie. Daarbij ging het vaak om bloedverdunners en plaatjesremmers, maar ook om bijvoorbeeld vitaminen, ijzer, kalksupplementen en cholesterolverlagers. Patiënten die in het hospice overleden, kregen minder preventieve medicatie dan patiënten die thuis of in het ziekenhuis overleden.
Medicatie staken
Volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) is er geen consensus of bloedverdunners en plaatjesremmers gestaakt moeten worden in de palliatieve fase. Uit dit onderzoek blijkt dat anti-trombotische medicatie in het hospice in ieder geval minder vaak worden doorgebruikt in de laatste week: ongeveer een kwart van de patiënten tegenover ongeveer de helft thuis en bijna drie kwart in het ziekenhuis.
Voor de andere preventieve medicatie zoals supplementen en cholesterolverlagers is de consensus dat die gestopt kunnen worden in de palliatieve fase, stelt NTvG. De onderzoekers concluderen dat het medicatiebeleid in de laatste levensfase beter zou kunnen.
Samenwerkende umc’s
Het onderzoek was een samenwerking tussen VUmc, Erasmus MC, Radboudumc en Hospice Kuria in Amsterdam. De resultaten werden in februari gepubliceerd in het Journal of Palliative Medicine.