Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwart pijn bij ouderen in verpleeghuizen onbehandeld

Veel bewoners van zorginstellingen lijden pijn. Bij een kwart van hen wordt deze pijn niet behandeld.

Dit stelt verpleegkundig pijnspecialist Anneke Boerlage. Zij promoveerde hiermee op 16 december aan de Erasmus Universiteit. Boerlage onderzocht de mate van voorkomen, aard en behandeling van pijn bij ouderen in verzorgingshuizen. In totaal bracht zij de pijninfomatie van 157 bewoners -vooral 80-plussers- in kaart. Bijna 70% van hen zei op het moment van de ondervraging of in de week ervoor pijn te hebben gehad. Bij deze ouderen was de pijn bijna altijd chronisch. Bijna een op de vier ondervraagden had pijn die niet werd behandeld. 

 

Verpleeghuis 

Ook veel verpleeghuisbewoners hebben regelmatig pijn, zo blijkt uit hget onderzoek. De meerderheid van de 233 ondervraagden gaven aan pijn te hebben, of hebben gehad. En een kwart ontving hiervoor geen pijnbehandeling.

 

Hoort erbij
De reden van dit niet behandeling is volgens Boerlage te wijten aan gebrek aan aandacht, maar ook omdat ouderen hun pijn niet melden. Eveneens speelt mee dat de deze senioren niet nog meer medicatie willen slikken of menen dat pijn nu eenmaal bij ouderdom hoort.

Verbeteren
De onderzoeker benadrukt dat pijn goed kan worden gemeten bij kwetsbare ouderen, pasgeborenen, mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met het syndroom van Down. Hiervoor bestaan betrouwbare meetinstrumenten, zoals de COMFORT-gedragschaal en de REPOS. ‘Er valt nog veel te verbeteren aan pijn meten en pijn bestrijden in de zorg,’ concludeert dr. Boerlage.

 

Bron: Erasmus MC

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.