Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landelijk hitteplan voor zorginstellingen

Het nationaal hitteplan voor de zorg is een feit. Het plan moet gezondheidsproblemen van met name ouderen tijdens een hittegolf doen verminderen.

Het plan is vandaag door Staatssecretaris Bussemaker naar de Tweede Kamer gestuurd. Aanleiding voor het plan waren de verhoogde sterfte in de zomer van 2003 in Frankrijk en de hittegolven van 2005 en 2006 in Nederland.

Voorbereiden op hitte

Het plan staat boordevol maatregelen waarmee instellingen, zorgverleners, vrijwilligers en mantelzorgers zich kunnen voorbereiden op een periode van aanhoudende hitte, en daarop adequaat kunnen handelen. Instellingen met een bouwjaar van voor 2001 hebben vaak geen topkoeling, een koelingssysteem, en zij krijgen dit in verband met hoge kosten ook niet. Huizen van na dat jaar hebben verplicht topkoeling.

Aanpassen van zorg
Voor instellingen en zorgverleners heeft het RIVM informatie beschikbaar gesteld die speciaal is gericht op beheersing van de binnentemperatuur en aanpassing van de zorg. De GGD’en zetten regionale steunpunten op waar alle zorgpartijen en burgers terecht kunnen met vragen.

Kwaliteit

Het plan is opgesteld door het ministerie van VWS, het RIVM, het Nederlandse Rode Kruis, ActiZ en GGD Nederland. Uitgangspunt van het plan is dat instellingen en zorgverleners instaan voor de kwaliteit van de zorg, ook als het warm wordt. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.