Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landelijke actiedag ziekenhuizen komt dichterbij: wat gaat er allemaal gebeuren?

Morgen is het zover, de landelijke actiedag voor een betere ziekenhuiscao. Wat is de huidige stand van zaken en wat gaat er morgen allemaal gebeuren? Nursing zette een en ander op een rij.
AMERSFOORT - Protestuitingen in Ziekenhuis Meander, daags voor de grote ziekenhuisstaking. De ziekenhuismedewerkers zijn boos op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) omdat die in hun ogen niet over de brug komt met een goede cao. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Waarom wordt er ook alweer actie gevoerd?

De cao ziekenhuizen verliep op 31 maart 2019. Samen met vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn willen de medewerkers een goede structurele loonsverhoging in 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen. Vooralsnog zijn de werkgevers en werknemers nog niet dichterbij elkaar gekomen.

Gaan de acties wel door nu minister Bruins de vakbonden en werkgevers heeft ‘ontboden’  op het ministerie?

Als het aan de vakbonden ligt, gaan de acties gewoon door. Op hun website laten de vakbonden weten verbaasd te zijn om naar het ministerie te komen om over het conflict te praten. ‘Wij zijn ingegaan op een uitnodiging om onze standpunten toe te lichten, maar hier werd niet gesproken over bemiddeling door de minister,’  aldus de bonden. Meer hierover in het artikel: ‘Minister Bruins wil einde aan conflict cao ziekenhuizen, acties gaan gewoon door.’  

Hoeveel en welke ziekenhuizen doen mee?

De vakbonden hebben een lijst gepubliceerd van ziekenhuizen die meedoen aan de landelijke ‘ziekenhuisstaking’. In minimaal 83 ziekenhuizen worden op 20 november zondagsdiensten gedraaid en andere acties gevoerd. Kijk hier of jouw ziekenhuis ook meedoet. 

Wat gaan ze zoal doen?

Het zwaartepunt van de landelijke staking ligt bij de ziekenhuizen, waar de acties daadwerkelijk plaatsvinden. Daarnaast is er een landelijke vakbondsbijeenkomst op het Jaarbeursplein in Utrecht. Bussen vanuit het land met vertegenwoordigers van de actiecomité’s rijden daar naar toe. Vanaf half 11.30 uur wordt op het Jaarbeursplein verzameld en wordt een petitie overhandigd aan Ad Melkert, voorzitter van de NVZ. Om 13.00 uur is de manifestatie afgelopen.

Naast zondagsdiensten worden allerlei ludieke acties voorbereid. Zo heeft het Catharina Ziekenhuis Eindhoven een escaperoom, een reanimatiecursus voor bezoekers en een beddenopmaakrace. In het Zuyderland Ziekenhuis in Sittard wordt 2 minuten stilte gehouden en is een protesthaag langs de Rijksweg. In
VieCurie in Venlo wordt de vuile was ‘buiten gehangen’ (t-shirts voorzien van spreuken), wensen aan de wensboom, deze worden na afloop overhandigd aan de Raad van Bestuur. In het HMC Westeinde Den Haag gaan medewerkers gezamenlijk de bus uitzwaaien waarin 100 medewerkers vertrekken naar de centrale manifestatie in Utrecht. Hetzelfde gebeurt in het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, met aansluitend toespraken en protest in de centrale hal, waar ook een nagebouwde operatiekamer (met laproscopie) is, met snelcursussen hechten, reanimeren en solderen voor het publiek.

Met Nursing krijg je WEL 5%
Met de code IKVOERACTIE krijg je 5% korting op het eerste abonnementsjaar van Nursing Compleet of Nursing Digitaal. Abonnement geldt tot wederopzegging.
Meer informatie
Wat houdt een zondagsdienst precies in?

Tijdens een zondagsdienst wordt op een doordeweekse dag gewerkt alsof het weekend is. Er zijn geen geplande of electieve opnames, met uitzondering van spoedopnames. Ook opnames op de IC, kraam/couveuse-afdeling en de afdelingen oncologie en hartbewaking zijn uitgezonderd. Om te zorgen dat de zondagsdienst inderdaad patiëntvriendelijk verloopt, moet altijd worden voorkomen dat patiënten tevergeefs naar het ziekenhuis komen voor een geplande behandeling. Het is dus van belang geen afspraken of behandelingen te plannen op de dag van de zondagsdienst en geplande afspraken te verzetten. Zorg bovendien voor een grotere bezetting dan op een normale zondag (zorg dat iedereen die normaal gesproken op de dag van de zondagsdienst werkt, ook echt aanwezig is), zodat eventuele incidenten goed kunnen worden opgevangen. Bij twijfel geldt dat
het begrip ‘spoedeisend’ altijd in het voordeel van de patiënt is. Lees ook de gastblog van Sanne, die onlangs een zondagsdienst voerde voor een betere cao. 

Hoe zit het met de patiëntveiligheid tijdens de actiedag?

Uiteraard mag de patiëntveiligheid tijdens de actiedag nooit in het geding komen. De spoedeisende zorg gaat dus altijd door. Daarom moet je ook gewoon naar je werk komen als je bent ingeroosterd. Op de actiedag kun je dan meedoen aan een actie, maar ook achterstallige werkzaamheden waar je normaal niet aan toekomt doen.

Wat gaat Nursing doen tijdens de actiedag?

Gedurende de actiedag houdt Nursing de hele dag een liveblog bij. We houden contact met verschillende actievoerende verpleegkundigen in Nederland en zijn aanwezig op de manifestatie op het Jaarbeursplein in Utrecht. Heb je leuke nieuwtjes of berichtjes voor ons liveblog, mail dan nursing@bsl.nl of laat het ons weten via de bekende social media-kanalen. Om aan de buitenwereld te laten zien dat je de cao-acties steunt kun je op social media onze hashtag #ikvoeractie gebruiken en je profielfoto op Facebook aanpassen. Dit werkt zo: ga naar je Facebook profielpagina. Als je met je muis gaat staan op je profielfoto verschijnt er ‘foto bewerken’. Klik daarop en kies vervolgens voor ‘kader toevoegen’. Zoek bovenin op ‘Nursing steunt verpleegkundigen 20 november 2019’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.