Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landelijke campagne bevordert handhygiëne

Een landelijke campagne om handhygiëne te verbeteren in Engelse ziekenhuizen heeft het aantal infecties met MRSA en Clostrodium Difficile daadwerkelijk verminderd.
Landelijke campagne bevordert handhygiëne

Dat blijkt uit een onderzoek van Sheldon Stone e.a. dat vorige week is gepubliceerd in British Medical Journal.

In Engelse ziekenhuizen werd in 2004 de campagne ‘Cleanyourhands’ gestart, waarbij er onder andere naast alle patiëntenbedden handalcohol werd geplaatst. In ruim 187 ziekenhuizen hingen affiches die artsen en verpleegkundigen wezen op het belang van handhygiëne en de naleving van de regels werd regelmatig gecontroleerd en geëvalueerd. Stone en zijn collega’s onderzochten de effectiviteit van deze landelijke interventie om de handhygiëne te verbeteren.

Meer handalcohol
Ze concluderen dat het verbruik van handalcohol en zeep in de campagnetijd steeg van bijna 22 ml naar 60 ml per ligdag van de patiënt. In dezelfde periode daalde het aantal MRSA-bacteriëmieën en Clostridium difficile-infecties. Het aantal MSSA-bacteriëmieën werd niet minder. Ook de extra controle op de naleving van de handhygiëne leidde tot vermindering van het aantal infecties. De onderzoekers besluiten dat nationale maatregelen ter verbetering van de infectiepreventie het aantal zorggerelateerde infecties kan verminderen.

Handhygiëne verpleegkundigen
Onlangs concludeerde gedragswetenschapper Vicki Erasmus dat de richtlijnen voor handhygiëne in Nederlandse ziekenhuizen nog altijd niet goed worden nageleefd.  Slechts in 20 procent van de situaties, waarbij handen grondig gewassen moeten worden, gebeurt dat ook. Volgens Erasmus is er bij verpleegkundigen wel voldoende kennis van de richtlijn, maar laten zij zich beïnvloeden door collega’s die ook niet de gewoonte hebben hun handen te wassen.

Trainen verpleegkundig team
Erasmus pleit er daarom voor dat er meer aandacht komt voor het sociale proces, bijvoorbeeld in de vorm van trainingen voor een verpleegkundig team. ‘Het is belangrijk dat je als team afspreekt wat je wilt bereiken op het gebied van handhygiëne. Welke regels zijn er al en hoe spreek je elkaar aan op de naleving van die regels? Nu weten alle verpleegkundigen dat handhygiëne belangrijk is, maar niemand gaat erover in gesprek. Maak het bespreekbaar in je team!’

Lees het onderzoek in BMJ.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.