Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langer thuis wonen niet goedkoper dan verpleeghuis

De zorgkosten van ouderen met een indicatie voor thuiszorg zijn niet automatisch lager dan die voor ouderen met een indicatie voor het verpleeghuis. Ook zijn er geen verschillen in sterfte tussen beide groepen ouderen.
thuiszorg
Na verhuizing naar een verpleeghuis daalt het aantal ziekenhuisbezoeken van de bewoner. (Foto: Arno Massee)

Dat concluderen onderzoekers van de Erasmus School of Economics, het Centraal Planbureau (CPB), en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De conclusie is opvallend omdat vaak wordt gedacht dat thuis wonen goedkoper is. Volgens de onderzoekers is dit echter nog nooit onderzocht.

Kosten

Weliswaar gebruiken ouderen met een indicatie voor intramurale zorg in de twee jaar na een indicatiebesluit voor 12.450 euro meer aan intramurale zorg, maar daar staat tegenover dat ze 11.140 euro minder aan thuiszorg gebruiken, stelt Skipr. Ook gebruiken ze voor 1.420 euro minder aan curatieve zorg. De totale zorgkosten van ouderen met een indicatie voor intramurale zorg zijn daarmee niet hoger dan die voor ouderen met een indicatie voor thuiszorg.

Mensen met een verpleeghuisindicatie, kunnen met VerpleegThuis alsnog thuis blijven wonen. Daar wonnen ze een prijs voor >>>

Geen verschil in sterftekans

De lagere curatieve kosten hangen samen met een verlaagde kans op een ziekenhuisopname. Na verhuizing naar een verpleeghuis daalt deze met negen procentpunt. Dit wijst volgens de onderzoekers mogelijk op positieve gezondheidseffecten van de verpleeghuiszorg, maar het is waarschijnlijker dat een deel van de ziekenhuiszorg wordt overgenomen door de zorginstelling. Op de sterfte heeft toegang tot het verpleeghuis weer geen effect. Er is geen significant verschil in sterftekans tussen beide groepen.

Wijkverpleegkundige Remmelt vraagt zich af: ‘Tegen welke prijs langer thuis wonen?’ Lees hier zijn blog >>>

Kanttekening

De onderzoekers plaatsen een kanttekening bij hun studie: het onderzoek gaat over de jaren 2009–2013. Hierna vonden grote hervormingen plaats. Zo werd er in 2015 aanzienlijk bezuinigd, maar heeft het nieuwe kabinet in 2017 juist afgesproken om jaarlijks structureel 2,1 miljard euro extra uit te trekken voor verpleeghuiszorg. Het is niet duidelijk hoe de verschuivingen de balans thuis wonen/verpleeghuis hebben beïnvloed. ‘Wel tonen wij aan dat ouderen langer thuis laten wonen niet automatisch tot kostenbesparingen leidt.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.