Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lareb luidt noodklok over alternatief voor statines

Bijwerkingencentrum Lareb luidt de noodklok over het voedingssupplement rode gist rijst, dat door patiënten als alternatief voor statines wordt gebruikt. Het aantal gebruikers dat ernstige bijwerkingen meldt stijgt sterk.
Rode gist rijst. Foto: Pixabay

Rode gist rijst ontstaat door fermentatie van rijst. Tijdens het gisten ontstaat monacoline K, een stof die chemisch vrijwel identiek is aan lovastatine, dat in verschillende landen verkrijgbaar is als geneesmiddel maar niet in Nederland op de markt is. Rode gist rijst met daarin monacoline K is in ons land wel verkrijgbaar als voedingssupplement. Het zou bijdragen aan de instandhouding van het normale cholesterolgehalte in het bloed en daarmee een alternatief zijn voor patiënten die geen statines op recept willen innemen of statines niet verdragen.

Meldingen bijwerkingen

Uit een analyse van Lareb blijkt dat het aantal gemelde bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst de afgelopen jaren flink is gestegen. In 2014, 2015 en 2016 kreeg het bijwerkingencentrum nog respectievelijk 3, 2 en 3 meldingen van bijwerkingen. In 2017 steeg dat aantal flink naar 24. In 2018 werden 23 meldingen van bijwerkingen gedaan, en dit jaar staat de teller tot en met augustus op 18.

Giftig

Gebruikers meldden ernstige bijwerkingen, zoals spierafbraak, verminderd geheugen, alvleesklierontsteking, en problemen met de lever. Ook spierpijn en maag-darmklachten, ook bekende bijwerkingen van statines, werden gemeld. Lareb waarschuwt dat er steeds een andere hoeveelheid monalcoline k in een middel kan zitten, en dat rode gist rijst ook citrinine kan bevatten, een giftige stof. ‘Gebruikers zijn onvoldoende op de hoogte van deze supplementen.’

Zelfzorgmiddelen zitten sinds 1 januari 2019 niet meer in het basispakket. Lees de reacties van zorgverleners op deze maatregel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.