Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leden FNV en CNV akkoord met nieuwe cao ziekenhuizen

Een grote meerderheid van de FNV- en CNV-leden heeft ingestemd met de nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel, zo melden de vakbonden. Een cao mag worden afgesloten met twee vakbonden, dus de afspraken voor 200.000 ziekenhuismedewerkers zijn nu definitief rond.

Ruim 70 procent van de FNV-leden die werkzaam zijn in een ziekenhuis of revalidatiecentrum is akkoord gegaan met de afspraken. Onder CNV-leden ligt dat percentage nog hoger: meer dan 80 procent stemde in, aldus een woordvoerder. CNV-leden mogen officieel nog tot maandag om 12.00 uur stemmen, maar volgens de woordvoerder zal het percentage niet veel meer wijzigen.

Onregelmatige diensten

De cao voor de ziekenhuizen gaat met terugwerkende kracht in per 1 juli 2021. De ziekenhuismedewerkers die onder de afspraken vallen, krijgen minstens 2 procent structurele loonsverhoging, met een bodem van 90 euro en een minimumloon van 13 euro per uur. Ook gaan de toeslagen voor onregelmatig werk omhoog.

De onderhandelingen met werkgeverskoepel NVZ liepen maanden en strandden in december. In de tweede helft van januari werd alsnog een akkoord bereikt. De positie van de FBZ en NU’91 is nog niet duidelijk, maar FNV heeft binnen de sector wel de meeste leden.

Onduidelijk

Net als bij de cao UMC’s, liet NU’91 in januari weten het akkoord niet te zullen ondertekenen. NU’91 vond de afgesproken loonsverhoging onvoldoende. Vakbond FBZ, die hoogopgeleide zorgmedewerkers zoals fysiotherapeuten, artsen en logopedisten vertegenwoordigt, heeft het akkoord wel voorgelegd aan de ongeveer 12.500 leden. FBZ komt eind deze week met de uitslag van de stemming onder haar leden. Het bestuur van NU’91 polst al enkele weken haar achterban en komt deze week met een statement.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.