Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

‘Leeftijdsgrens nachtdienst oprekken’

Het voornemen van de umc's om de leeftijdsgrens voor nachtdiensten op te rekken, stuit op weerstand. Vakbond NU’91 is mordicus tegen.
Nachtdienst cao
'Door de scheve leeftijdsopbouw ontstaan roosterproblemen.'

Nachtdiensten blijven draaien tot de leeftijd van 60 jaar of ouder. Dat is wat de werkgevers (NFU) in de onderhandelingen voor de nieuwe cao UMC op hun website hebben voorgesteld. Niet alleen voor verpleegkundigen overigens, ook voor medisch specialisten moet de leeftijdsgrens omhoog. Nu ligt de vrijstelling voor nachtdiensten bij 57 jaar. De werkgevers willen de leeftijdsgrens voor nachtdiensten en ander onregelmatig werk oprekken tot vijf jaar vóór de aow-leeftijd. Een verpleegkundige moet straks in het ongunstige geval – afhankelijk van haar aow-leeftijd – tot haar 62e nachten draaien. In een artikel op de website staat dat dit past binnen een evenwichtiger generatiebeleid. De werkgevers zouden veel signalen krijgen dat ‘het vele onregelmatige werk regelmatig zou leiden tot overbelasting van jongere medewerkers, in de fase dat ze druk zijn met de zorg voor een gezin’.

De maatregel is omstreden. Verpleegkundige en blogger Barbara signaleert veel onrust op de werkvloer. Ook zelf plaatst ze vraagtekens bij het voornemen. Ze schrijft in een blog: ‘Mogen stoppen met nachtdiensten werken op je 57e is voor veel verpleegkundigen een lichtpuntje, zo ergens in de herfst van je lange werkzame carrière.’

Pijn verdelen

Vakbond NU’91 signaleert eveneens onrust onder de leden. ‘Dit is no-go voor ons’, zegt een woordvoerder. Hoewel de cao-onderhandelingen pas op 8 februari aanvangen, wil hij wel alvast reageren. ‘Dit is echt een groot ding voor verpleegkundigen. De vrijstelling is eerder van 55 jaar naar 57 gegaan. Wij denken dat de werkgevers hier niets mee oplossen. Het ziekteverzuim onder 55-plussers zal toenemen. ’s Nachts werken is een zware fysieke belasting. Als zij uitvallen, hebben we nog een probleem erbij.’

De NU’91-woordvoerder bestrijdt de opvatting van de NFU dat het een kwestie is van de pijn eerlijker verdelen over de generaties. ‘Het is een personeelsprobleem. Werkgevers hadden dit eerder moeten zien aankomen. De scheve leeftijdsopbouw speelt al langer. Er zijn te veel jonge medewerkers uitgegaan, te weinig nieuwe medewerkers opgeleid, er is kortom te weinig gedaan aan strategische personeelsplanning. En nu ontstaan er roosterproblemen. Het water staat de werkgevers aan de lippen, maar dat mogen ze niet afwentelen op de oudere werknemers.’

In de cao Ziekenhuizen, die medio vorig jaar is afgesloten, is nog wel opgenomen dat  medewerkers van 57 jaar geen verplichting meer hebben om nachtdienst te verrichten.

18 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Vindt dat je “”aardig opgevreten “” wordt als werknemer in de zorg. Is iedere dienst topsport leveren.
  Heb al lichamelijk schade opgelopen. Lijkt ook wel dat je niet meer kan “”ontspannen”” in je vrije tijd. Regelmatig werkbespreking of andere activiteiten om terug te komen op je werk.
  Nu dat geneuzel over het leeftijd verlengen van nachts werken. Nou in alle literatuur wordt aangegeven dat nachts werken de gezondheid schaadt; hart en vaatziekten, borstkanker etc.
  Mag je er een keer mee ophouden? Of moet het laatste draadje ook stuk?

 3. ‘De werkgevers zouden veel signalen krijgen dat ‘het vele onregelmatige werk regelmatig zou leiden tot overbelasting van jongere medewerkers, in de fase dat ze druk zijn met de zorg voor een gezin’.

  Dit is diep treurig, dat ze dit met droge ogen durven voor te stellen. Ik werk nu 36 jaar onregelmatig en vind dat ik mijn tijd wel heb gehad. Vroeger deden we 7 nachten, iedereen, er was geen keus. Nu piepen ze al bij twee of drie nachten. Als je het niet met je gezin kunt combineren dan moet je niet onregelmatig gaan werken. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat nachtdiensten invloed hebben op je hormonen, je loopt namelijk meer kans om borstkanker te krijgen. Tel daarbij op de hormoonschommelingen van de overgang. Misschien moet de leeftijd juist verlaagd worden van 57 naar 55 of nog lager, als we de ouderen in de zorg nog een beetje plezier in het werk willen geven. Wie verzint dit? Waarschijnlijk iemand die nog nooit in de nachtdienst heeft gezeten. Top, ga zo door met dit soort voorstellen.

  • Ben het er helemaal mee eens dat het kant nog wal slaat dat we de jongeren nu ineens moeten beschermen.
   Ook ik doe al vanaf mijn 18e nachtdiensten, inmiddels nu dus 35 jaar.
   Wist dat dit bij mijn vak als verpleegkundige hoorde. Natuurlijk krijg je klachten als je nachtdienst draait, maar daar heb ik ook nooit over gezeurd en nog niet….
   Wat ik wel een bezwaar vind is de nachtdiensten in de verzorgings-en verpleeghuizen waar ze (jong en oud!) er vaak alleen voor staan, dat maakt de nachten extra zwaar.
   Als je met 2 of meer de nachten door kunt komen, ondervind je steun aan elkaar en maakt het minder zwaar.

 4. Ik ben het eens dat je de nachtdiensten per persoon moet bekijken. De ene persoon heeft nu eenmaal een andere biologische klok dan de andere. Maar verplichten is belachelijk.
  Overigens vind ik ook dat de werkgever de randvoorwaarden voor werkende moeders zou moeten verbeteren. Waarom geen (gratis) kinderopvang voor kinderen van moeders die een nachtdienst hebben gedraaid? Ik kan me voorstellen dat, vooral voor alleenstaande ouders, het een ramp is om een kinderopvang voor die nachtdiensten (en ook wisselende diensten) te vinden. Geen kinderen krijgen lijkt me geen oplossing..

  • Totaal niet met je eens! De meeste verpleegkundigen zijn vrouw en hiermee zet je ook solidariteit van je andere collega’s ook op het spel! Als alle jonge moeders voorwaarden gaan krijgen, waarom ik als man zijnde niet?
   Je bouwt zgn plb uren op. Deze kun je naar eigen inzicht iom je werkgever inzetten. Gebruik deze als je als jonge ouder wat minder wil werken.

 5. Ik werk al vanaf 1986 onregelmatig. Geen kinderen, dus altijd full time gewerkt. Mijn ervaring is dat er véél méér rekening wordt gehouden met de jonge moeders. Extra werken bij ziekte collega, lukt voor hun vaak niet omdat ze vast zitten met oppas en werk van de partner. Dus komt ook op de oudere verpleegkundige neer. Ik werk alle diensten. Ben 52 jr wil de nachtdiensten zolang het gaat blijven doen. Dit moet je per persoon bekijken en in overleg met de leiding vind ik

 6. Ik merk dat ik het een beetje begin op te geven. Ik ben nu 58, heb altijd getracht een pittig maar onderbouwd antwoord te geven op de plannen die vanuit managementbreinen over ons, verpleegkundigen in hart en nieren, uitgestort zijn. Maar het wordt steeds erger. Ik hoopte dat er MENSEN aan de andere kant van de lijn zaten, waar je mee in gesprek kon gaan. Maar er zijn slechts holle spreekbuizen van een systeem dat onze taal gekaapt heeft, de zorg kapot gemaakt heeft en ons, verpleegkundigen in hart en nieren, weigert anders te bezien als ‘werknemers’, ‘productie leverende’ slaven, die opgerekt en opgerekt kunnen worden, vernederd en nog een keer vernederd door protocollen die ze voorkauwen hoe ze hun werk niet zouden moeten doen en controle op controle omdat er wel es iets fout zou kunnen gaan. Er is geen gesprek te voeren met holle retoriek papegaaiende pionnen die niet tot denken in staat zijn.
  Ik was gevlucht naar de nachtdienst, om niet meer die waanzin iedere dag over me uitgestort te blijven, en betaal een prijs die te hoog is….ik ben op en kan niet meer….en nu worden we en masse afgeschoven naar de nacht, door mensen die nog nooit begonnen zijn voor negen uur???? wie heeft ooit de managers die invloed op onze samenleving gegeven???? NIEMAND, en het is tijd dat we wakker worden….De NAM in Groningen en de zorgverzekeraar in zorgland zijn niet zo anders….en de overheid speelt dezelfde bedenkelijke rol….dit dient de mensen niet maar verdient geld over hun ruggen……verblind en afgeleid alsof het om de inhoudsloze protocollen zou gaan, het ene verbeterplan na het andere kauwend, plan na plan, zonder ook maar één enkele grondige implementatie….ik geef het op…..we verdwijnen via de achterdeur….de nacht…..en we wensen al die ambitieuze, glossy, evidence based adepten met slimme babbel en neerbuigende toon in de stem sterkte….met pijn mijn hart voor de echt zieke mensen in pijn en ziekte, die afhankelijk zijn van die jonge snotneuzen die brullen dat ze de regie in eigen hand moeten nemen, in handen die bibberen en adem die stokt…..waar is ons hart????? waar is de mens????? waar zijn de wakkeren die opstaan OP staan OPSTAAN????? Het is al veel te ver gegaan…ik zie jullie wel weer, aan de andere kant van de achterdeur……….

 7. Werknemers van 55 jaar en ouder draaien in de ziekenhuizen de meeste nachtdiensten, blijkt uit het onderzoek van IVA beleidsonderzoek en advies in opdracht van opdracht van de sociale partners. Het onderzoek laat zien dat werknemers tot 40 jaar met kinderen gemiddeld 3,5 keer per maand nachtdiensten draaien. Dit betekent dat zij één nachtdienst minder werken dan gemiddeld en twee minder dan de 55-plussers. Werknemers boven de 55 jaar werken namelijk maar liefst 5,5 nachten per maand.

 8. Een schande, om te beweren;” ‘het vele onregelmatige werk regelmatig zou leiden tot overbelasting van jongere medewerkers, in de fase dat ze druk zijn met de zorg voor een gezin’. Nee, die ouderen, die al meer dan 40 jaar, in een zeer zwaar (onderbetaald) beroep alle diensten werken, hebben geen overbelasting.
  Doe wat aan die pensioenleeftijd die omhoog gaat, zoals de politiebond van plan is.
  Ouderen er eerder “uitgooien” met een fatsoenlijke regeling, geeft de jongeren meer kans op werk.

 9. Inservice verpleegkundige met 30 jaar ervaring:

  Eerst wordt je gedegradeerd tot het tweede deskundigheidsniveau
  en daarna mag je nachtdiensten draaien tot na je 60 ste.

  Dan ga je toch denken…………………….
  Zouden dit nu de maatregelen zijn die ze bedacht hebben om de tekorten in de zorg op te lossen?

  • Helemaal mee eens! 36 jaar als verpleegkundige aan het werk waarvan 20 jaar full time. Toen was het nog 7 nachten achter elkaar. Met of zonder jong gezin, daar keek niemand naar. Ik zelf heb geen hekel aan de nachtdienst, maar ik wil zelf uitmaken of ik na mijn 57 e nog nachten doe en niet worden gedwongen.
   Ik heb veel collega’ s, overigens jong en oud, die gruwelijke hekel aan de nachtdienst hebben.

 10. Er is al een tekort maar ik denk dat dit met het verlengen van de nachtdienstleeftijd alleen maar groter zal worden. De impact van onregelmatig werken op je lichaam is enorm. Mijn mening is dat er een steeds groter ziekteverzuim zal gaan komen bij mensen boven de 50 of dat ze kiezen voor ander werk. Het vak neem alleen maar toe in werkzwaarte waarbij velen de pensioenleeftijd van 67 al niet zullen afmaken. Oplossen van het tekort zal op andere manieren gezocht moeten worden. Maak de werkvoorzieningen aantrekkelijker zodat er meer jonge mensen instromen maar ga het niet bij de ouderen zoeken!!!!!!

 11. Dat we te maken hebben met een tekort aan personeel gaat niemand ontkennen,maar dat mag en kan niet ten kosten gaan van alle werknemers die nu werken en met die gevolgen het verhogen van de nachtdiensten van 57 naar 62 jaar.
  Als we het hebben over overbelasting van jonge medewerkers in de fase dat ze druk zijn met de zorgen voor een gezin vraag ik mij af waar we naar toe gaan. Of de werknemers die al jaren de nachten hebben gedraaid geen gezin hebben gehad. Die hebben hun nachten wel gedraaid en we weten allemaal dat nachtdiensten een aanslag is op je lijf.
  Het lijkt wel of we steeds meer bezig zijn met “pamperen” van de jeugd. Er wordt meer rekening gehouden, terwijl de jeugd van nu pas gaat werken als ze rond de 25 zijn. Snel aan kinderen beginnen en snel minder gaan werken. Dit gebeurd ook in de zorg. De ouderen werknemers hebben ook een gezin en hebben ook hard moeten werken met een “gezin”. De oplossing is niet om de leeftijd te verhogen naar uiteindelijk 62 jaar.

  • Ze lijken inderdaad wel gek om de leeftijd te verhogen, dit is onverantwoord.
   Echter de meeste oudere werknemers op mijn werk , werkten vroeger naast hun gezin niet, zijn ps later begonnen en hebben dus makkelijker praten (vind ik).
   Daartegenover staat natuurlijk dat werken als vrouw nogsteeds een keuze is, als 1 verdiener kun je ook leven, maar wordt het je door de regering wel steeds moeilijker gemaakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.