Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Let op je vakantiedagen in 2012!

In het nieuwe jaar plan zullen werknemers regelmatiger een vrije dag plannen. Veel Nederlanders potten hun vakantiedagen op. Maar in 2012 mag dit opsparen minder lang gebeuren. Als het opbouwjaar om is, zijn je wettelijke vakantiedagen nog 6 maanden geldig.
Let op je vakantiedagen in 2012!

Nederlanders sparen vakantiedagen op. Volgens de Volkskrant heeft de gemiddelde werknemer een stuwmeer van 18,5 vakantiedagen. De overheid vindt dit uitstellen ongezond en onveilig. Daarom vervalt de verjaringstermijn van 5 jaar. De wettelijke vakantiedagen die je opbouwt vanaf 1 januari 2012 zijn nog maar 1,5 jaar geldig. Dat betekent dat alle opgebouwde dagen in 2012 vervallen op 1 juli 2013.

Wettelijke vakantiedagen
De nieuwe regeling geldt alleen voor wettelijke vakantiedagen. Dit is het minimum aantal dagen waar werknemers recht op hebben (20 per jaar voor fulltimers). De bovenwettelijke vakantiedagen houden de verjaringstermijn van 5 jaar. Dit zijn extra dagen die werkgevers kunnen geven.

Kwijt
Neem je de vakantiedagen niet op tijd op, dan raak je ze kwijt. Tenzij je redelijkerwijs niet in staat was om vakantie op te nemen. Het kan ook per werkgever verschillen of je echt met deze nieuwe wetgeving te maken krijgt. De overheid staat toe dat werkgevers en werknemers in overleg de nieuwe vervaltermijn weer verlengen.

Langdurig ziek
Voor langdurig zieken is de nieuwe wetgeving gunstig. Zij sparen vanaf 2012 ook 20 wettelijke vakantiedagen op bij een fulltime dienstverband, net als hun werkende collega’s. Op dit moment sparen zij alleen vakantiedagen over het laatste half jaar van hun ziekte.

Tegemoet komen
Dat werkgevers meer vakantiedagen moeten toekennen aan langdurig zieken, is volgens onder meer de Volkskrant de werkelijke reden voor het veranderen van de vakantiedagenregeling. Dit zou bedrijven miljoenen euro’s per jaar kosten. Het oppotten van vakantiedagen is ook lastig voor bedrijven omdat ze hier geld voor moeten reserveren. Door de verjaringstermijn korter te maken, zou de overheid de werkgevers tegemoet komen.

Volkskrant, Rijksoverheid
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.