Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Let op klachten bij overstap naar ander inhalatiemiddel’

Longverpleegkundigen en andere zorgverleners moeten extra waakzaam zijn wanneer patiënten overstappen op een ander inhalatiemiddel. Dat adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Aanleiding zijn klachten over de overstap van salmeterol/fluticason aerosol van het merk Seretide® naar de merken Vincion® of Focus®.
1-inhalatie-272x272.jpg

Het CBG vond geen productdefecten in Vincion en Focus, maar zegt de klachten heel serieus te nemen. Volgens het CBG is er altijd een kleine groep patiënten die anders reageert op een geneesmiddel. Patiënten kunnen ook onzeker worden van de omzetting van het ene naar het andere geneesmiddel. Goede voorlichting is daarom belangrijk, stelt het CBG.

Bewust worden

Longverpleegkundigen kunnen een nuttige rol spelen bij het geven van begeleiding, stelt Titia Klemmeier, bestuurslid bij Stichting Inhalatie Medicatie Instructie School (IMIS). ‘Soms zijn patiënten goed ingesteld en begeleid op hun medicijn en vervolgens zet de apotheker hun medicatie om zonder overleg met de arts. Dit lijdt tot toename van zorg en instabiele patiënten. Alleen al het bewust worden hiervan is belangrijk.’

Zuurstof bevochtigen niet nodig bij neusbril
Moet je zuurstof nou wel of niet bevochtigen bij toediening door een neusbril? Daniel Schuermans, hoofdverpleegkundige longfunctie in het Universitair Ziekenhuis Brussel, legt het uit >>

Ademhalingsklachten

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tussen maart en november vorig jaar 22 meldingen over ademhalingsklachten en een minder goede werkzaamheid bij de overstap van Seretide® naar Vincion® of Focus®. Bij 6 patiënten ontstond ook druk op de borst, hartfalen of verkoudheid. De klachten verdwenen toen zij stopten met Vincion® of Focus®.

Inhalatorgebruik

Het Lareb adviseert om te kijken naar de manier waarop de patiënt de nieuwe inhalator gebruikt. Mogelijk zit hier verschil in. Gebruiksaanwijzingen en instructiefilmpjes voor patiënten zijn bijvoorbeeld te vinden op de website www.inhalatorgebruik.nl van Long Alliantie Nederland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.