Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Liefde op het werk: moet het kunnen?

Niks menselijks is verpleegkundigen vreemd. Op de werkvloer bloeit regelmatig iets moois. Een paar punten van aandacht.
liefde op het werk
foto: Pixabay

 

Een relatie op de werkvloer mag dat?

In principe mag een werkgever zijn neus daar niet insteken. Uitgangspunt is dat een liefdesrelatie, ook op de werkvloer, een privéaangelegenheid is. De werkgever hoort buiten deze persoonlijke levenssfeer te blijven. Dat recht strekt vrij ver, volgens arbeidsrechtadvocaat Wouter Moll.

Wanneer mag het niet?

Een relatie met een patiënt of cliënt is uitgesloten, dat is vastgelegd in de beroepscode. Vaak is er ook in de gedragscode van de instelling iets over opgenomen. Bijvoorbeeld dat als de behandelrelatie is beëindigd, de verpleegkundige volgens de gedragscode nog een periode afstand moet bewaren. Hetzelfde geldt trouwens voor andere afhankelijkheidsrelaties, bijvoorbeeld tussen leraar en leerling. Ook een relatie met een ondergeschikte is precair, omdat al snel de schijn van belangenverstrengeling ontstaat en je de verhoudingen op het werk op scherp zet.

Wat mag en niet mag, ligt niet altijd even zwart-wit. Zo verklaarde de tuchtrechter een klacht van grensoverschrijdend gedrag tegen een Drentse thuiszorgverpleegkundige ongegrond. Zij was een relatie aangegaan met de man van een overleden patiënte uit haar caseload. Dat die al tijdens de zorgrelatie begon, kon niet bewezen worden. Lees  verder>> 

Kun je ontslagen worden?

Bij een relatie met een collega is ontslag niet zo waarschijnlijk. Daarvoor telt de privacy van de werknemer voor de rechter te zwaar. Bij een afhankelijkheidsrelatie bestaat dat gevaar zeker en kun je zelfs denken aan ontslag op staande voet, zegt arbeidsrechtadvocaat Moll. Het verbod op (seksuele) relaties met een patiënt mag bij elke verpleegkundige bekend verondersteld worden. Behalve ontslag dreigt ook doorhaling uit het BIG-register. Grensoverschrijdend gedrag, vaak gaat het dan om seksuele relaties, is de belangrijkste grond voor doorhaling van verpleegkundigen, blijkt uit het BIG-register. Ook een relatie met een ondergeschikte bevindt zich in de gevarenzone. Vanwege zijn voorbeeldfunctie wordt van een leidinggevende meer verwacht. Om te beginnen dat hij de relatie meldt, maar ook dat hij eventuele nadelige gevolgen zelf onderzoekt en zo nodig maatregelen treft. Denk aan overplaatsing, taken weghalen (beoordelingsgesprekken) of de organisatiestructuur iets aanpassen.

Wel een relatie op het werk

Als je een relatie begint op het werk, houd dan de volgende regels in acht, zegt auteur Rosenberg McKay:
1. Wees discreet. Je hoeft er niet over te liegen. Maar maak er ook geen soap van waarin alle collega’s zien hoe jullie relatie zich ontwikkelt.
2. Spreek regels af en maak een vluchtplan. Hoe gaan jullie er op het werk mee omgaan als de relatie serieus wordt? En als jullie uit elkaar gaan?
3. Wees eerlijk. Elkaar kunnen vertrouwen is misschien nog wel belangrijker bij een relatie met een collega. Je zult elkaar immers nog regelmatig tegenkomen op de werkvloer.
4. Laat je niet afleiden. Laat je werk niet beïnvloeden door je partner. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
5. Overtreed de wet niet. Bepaalde opmerkingen en aanrakingen kunnen vallen onder seksuele intimidatie.

Lees ook de blog van Barbara Seks op de werkvloer 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.