Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Loopband voor ic-patiënt wint prijs

Marike van der Schaaf, lector Revalidatie Acute Zorg bij de HvA en het AMC, en haar collega-onderzoeker Juultje Sommers wonnen de publieksprijs van de jaarlijkse Amsterdam Science & Innovation Award met een speciale loopband voor de ic-patiënt.
0loopband.jpg
Een tuigje ondersteunt de ic-patiënt bij het lopen op de loopband. - Foto: YouTube

Een speciale loopband moet intensive care-patiënten in een vroeg stadium helpen revalideren, terwijl zij nog verbonden zijn met het infuus en de beademing. Met deze innovatie wonnen fysiotherapeuten op de afdeling Revalidatie Marike van der Schaaf en Juultje Sommers de publieksprijs van de jaarlijkse Amsterdam Science & Innovation Award. Van der Schaaf en Sommers ontvingen als publieksfavorieten een cheque van €2.500 uit handen van VU-rector Vinod Subramaniam.

Loopband op de IC

De loopband voor de intensive care (IC) is ontwikkeld om IC-patiënten in een vroeg stadium op een voorzichtige manier te laten bewegen, zodat lichamelijke en geestelijke klachten zoveel mogelijk worden teruggedrongen. Van der Schaaf en Sommers willen de IC-patiënten bij voorkeur laten oefenen terwijl zij nog aan de beademing en het infuus liggen. Speciaal voor deze doelgroep, die maar een klein beetje spierkracht heeft en heel voorzichtig moet worden getraind, hebben zij de loopband ontwikkeld, die de patiënt gewichtloos ondersteunt, onder andere door een parachutetuig met katrollen. ‘Het weer kunnen lopen geeft hoop en biedt perspectief om naar huis te kunnen’, aldus de onderzoekers. Zij hopen dat dit de patiënten fysiek en mentaal sterker zal maken. Dit willen zij de komende tijd bewijzen in een groot onderzoek, waarbij een groep IC-patiënten traint met de loopband wordt vergeleken met een controlegroep.

Lector Marike van der Schaaf pleit ervoor dat verpleegkundigen alert zijn op het Post Intensive Care Syndrom (PICS). ‘Patiënten met PICS moeten zo snel mogelijk het bed uit.’ Lees meer >>

Een van de patiënten die de loopband kon uitproberen is de 74-jarige gepensioneerde huisarts Joop Stam, meldt het AMC. Nadat een tumor verwijderd uit zijn maag, traden er complicaties op, zoals een delier, longembolieën en bloedingen. Stam kwam op de intensive care (IC) van het AMC te liggen. ‘Vanaf dat moment gingen mijn spieren ontzettend snel achteruit. Ik ben sportief en heb zelfs marathons gelopen, maar na een paar weken op de IC kon ik nauwelijks meer op eigen benen staan.’ De loopband werd naar de rand van het bed gereden, waarna fysiotherapeuten Stam in een soort parachute-tuig via katrollen omhoog hesen en boven de loopband plaatsen. ‘Het feit dat je na zo’n tijd weer op eigen benen staat en merkt dat je spieren het nog doen, geeft een enorm goed gevoel en nieuwe hoop. Je voelt dat die spieren zich moeten inspannen. Normaal kun je op de IC zelf weinig doen aan je herstel. Met zo’n loopband lever je toch ook een eigen bijdrage. Psychologisch werkte dat voor mij heel goed’, aldus de patiënt. 

Bekijk hieronder de video van een revaliderende patiënt op de loopband

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.