Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleging loopt waarschijnlijk 600 miljoen euro mis

De wijkverpleging krijgt de komende jaren 600 miljoen euro minder dan aanvankelijk begroot. Dat blijkt uit het uitgelekte concept Integraal Zorgakkoord (IZA). 'We hadden juist investeringen verwacht.'
Wijkverpleegkundige bij sleutelkastje.
V&VN en NU'91 snappen niet dat het kabinet minder geld aan wijkverpleging wil uitgeven. Foto: Arno Massee

Het ministerie van VWS wil besparen op de wijkverpleging en de huisartsenzorg. Dat staat in het concept Integraal Zorgakkoord (IZA), meldde onder andere Zorg+Welzijn. Het kabinet zet in op een kwaliteitsverbetering van de zorg en wil tegelijkertijd 1,3 miljard euro bezuinigen.

600 miljoen minder

In het uitgelekte zorgakkoord staat dat de wijkverpleging de komende 4 jaar met 600 miljoen euro wordt gekort. Met op jaarbasis 3,8 miljard euro aan uitgaven komt dat neer op een besparing van 16%. Overigens gaat er hierdoor niet minder geld naar de wijk: de wijkverpleging mag alleen minder hard groeien dan aanvankelijk begroot. Het vrijgekomen bedrag gaat naar een andere zorgpost. Welke is nog niet bekend.

Geld blijft op de plank liggen

De totale budgetten nemen vanwege de vergrijzing de komende jaren wel toe. Daarom gaat het volgens VWS niet om een bezuiniging. Bovendien is al jaren sprake van ‘onderuitputting’ in de wijkverpleging. Dat betekent dat het beschikbare geld niet wordt opgemaakt. Vanwege het personeelstekort in de zorg blijft de komende jaren ook veel geld op de plank liggen. Daarom stelt het ministerie deze maatregel voor.

‘Zorgelijke ontwikkeling’

‘We vielen van onze stoel toen we het conceptvoorstel lazen,’ zegt een woordvoerder van V&VN. ‘De zorgvraag in de wijk groeit. Dat komt door de vergrijzing, maar ook doordat patiënten sneller uit het ziekenhuis worden ontslagen. Tegelijkertijd moeten ouderen lang wachten op een plaats in het verpleeghuis. De maatregel strookt dus niet met de koers die er in Nederland wordt gevaren.’ V&VN vindt dat er juist geïnvesteerd moet worden in de wijkverpleging.

Hogere lonen

De plannen zoals die nu op tafel liggen leiden alleen maar tot een groter personeelstekort in de wijk, stelt een woordvoerster van NU’91. ‘Het personeelstekort is er nu al een groot probleem. Op korte termijn wordt dat alleen maar groter. Daarom moeten we nu investeren.’ NU’91 stelt niet alleen een hoger salaris voor, maar vindt ook dat zorgmedewerkers meer kansen moeten krijgen om door te groeien of een opleiding te volgen.

Het ministerie van VWS wil half september het definitieve Integrale Zorgakkoord presenteren. Betrokken beroepsverenigingen worden geraadpleegd over de inhoud. In een aantal inspraakrondes kunnen zij proberen invloed uit te oefenen op het eindakkoord.

Bronnen: ANP en Zorg+Welzijn

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.