Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maagpatiënten krijgen niet altijd maagbeschermer

Ruim de helft van de patiënten die een groot risico loopt om maagklachten te krijgen bij het gebruik van pijnstillers, ontvangt daarvoor niet de juiste behandeling.
Maagpatiënten krijgen niet altijd maagbeschermer

Dat zegt een nieuwsbericht op de website van het Erasmus MC. Deze patiënten moeten naast de pijnstiller een maagbeschermer krijgen. Volgens onderzoekers van het Erasmus MC gebeurt dit bij 60% van de patiënten nog niet.

Maagklachten

Patiënten die worden behandeld met bepaalde pijnstillers kunnen maagklachten krijgen door het gebruik ervan. Deze patiënten hebben een vier keer zo groot risico op het ontstaan van ernstige maagklachten. De maagklachten hebben soms ernstige gevolgen, zoals een maagzweer of een gat in de maag. Soms komen patiënten er zelfs van te overlijden.

Richtlijn
In 2003 is daarom een richtlijn in leven geroepen om deze patiënten te beschermen. Onderzoekers van het Erasmus MC onderzochten in hoeverre deze richtlijn door artsen wordt nageleefd. In Nederland worden pijnstillers als Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen jaarlijks gebruikt door ruim drie miljoen mensen. Ernst Kuipers, een van de onderzoekers en hoofd van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten in het Erasmus MC: ‘In onze studie onder ruim 50.000 gebruikers van pijnstillers, kreeg 60% van de patiënten met een hoog risico op maagklachten nog geen maagbeschermer. Zij zouden dit wel moeten krijgen. Overigens is dit wel een grote verbetering ten opzichte van de situatie vóór de richtlijn.’

Erasmus MC
Door; redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.