5 vragen over sepsis

Onlangs kreeg een verpleegkundige een waarschuwing omdat ze niet tijdig een sepsis had herkend. En het ís ook een lastig te herkennen aandoening. Terwijl snel ingrijpen juist veel effect heeft op de overlevingskansen van de patiënt.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Beeld: iStock

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine december 2017

1 Komt sepsis vaak voor?

Zowel in Nederland als in België zijn geen precieze cijfers bekend over de incidentie van sepsis. Volgens het VMS Veiligheidsprogramma krijgen in Nederland naar schatting 13.000 patiënten per jaar een sepsis en is het de belangrijkste doodsoorzaak op de intensive care. VMS schat dat jaarlijks 3.500 patiënten ten gevolge van sepsis overlijden.1 Ook geeft sepsis tot zeker twee jaar na ontslag uit het ziekenhuis een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden (gemiddeld 39 procent van de patiënten met een septische periode overlijdt binnen een jaar).2

Het
1
8356

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.