7 vragen over urineweginfecties bij kwetsbare ouderen

De Nederlandse richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen is herzien. Verpleegkundig specialist urologie Henk-Jan Mulder beantwoordt zeven veel gestelde vragen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Urinaal aan het bed van een thuiszorgpatient
Genoeg drinken, regelmatig toiletbezoek en de blaas helemaal leeg plassen kunnen een blaasontsteking helpen voorkomen, maar zijn juist dingen waar kwetsbare ouderen moeite mee hebben. (Foto: Arno Massee)

tekst: Jeroen Wapenaar

1 Waarom komen urineweginfecties bij kwetsbare ouderen regelmatig voor?

Hoe gemakkelijker bacteriën zich in de urinewegen vermenigvuldigen, hoe groter de kans op een urineweginfectie (UWI). Genoeg drinken, regelmatig naar de wc gaan en de blaas helemaal leeg plassen zorgt ervoor dat bacteriën wegspoelen voordat ze een ontsteking veroorzaken. Maar juist daarmee hebben kwetsbare ouderen meer moeite.

Mede daarom komen urineweginfecties bij kwetsbare ouderen relatief vaak voor, legt Henk-Jan Mulder uit. Hij is verpleegkundig specialist urologie in het Martini Ziekenhuis in Groningen en zat namens V&VN Urologie Verpleegkundigen in de klankbordgroep voor de herziening van de richtlijn Urineweginfecties

2
10843

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

2 REACTIES

  1. Betreft de nachtzak: gebruik van 1 week waarbij de zak na afkoppelen, leegmaken, doorspoelen, afsluiten met bijgeleverd dopje, en voor aansluiten cq doorkoppelen de aansluitpunten desinfecteren met alcohol is heel gebruikelijk in de thuiszorg. Met de redenatie dat evt. bacteriën niet zo’n grote afstand kunnen overleven. Maw bij hygienisch werken /handelen wordt de kans op een blaasontsteking niet vergroot. En daarnaast dat veel mensen net een verblijfscatheter altijd een blaasontsteking hebben.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.