Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Waarom is de auscultatiemethode ongeschikt, en 6 andere vragen over de neusmaagsonde

Waarom mag je de auscultatiemethode niet (meer) gebruiken bij een neusmaagsonde? De inspectie ontving vorig jaar 5 meldingen waarbij het misging nadat deze methode tóch werd toegepast. Reden om de handeling opnieuw onder de loep te nemen.
Ph waarde meten bij neusmaagsonde.
Je hoeft niet bij elke toediening van sondevoeding de pH-waarde te meten. Foto Arno Massee
Premium

Nursing verzamelde vragen van lezers

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  6 REACTIES

  1. Bij punt 2 stellen jullie terecht dat de Gouden Standaard een RX-foto is maar daar moet wel bij verm,eld worden dat de foto beoordeeld dient te worden door een ervaren arts.
   In mijn tijd als VS Kunstmatige Voeding in het Radboudumc heb ik arts assistenten zien twijfelen of de sonde in de maag of long lag!
   Bij punt 4 wil ik aantekenen dat op veel IC’s in het land de auscultatiemethode gewoon nog gebruikt wordt omdat zij dan eerder in de ochtend al een RX-foto hebben gemaakt.
   Gert Bouman
   VS in ruste en docent BMH aan de HAN

  2. Lees alle reacties
  3. ‘Een verstopping probeer je op te heffen door met een 5 ml spuitje met lauwwarm water te spoelen. Zorg dat je langdurig een lichte druk op het spuitje houdt. Gebruik geen spuit kleiner dan 5 ml en zet niet te veel druk, dan kan de sonde scheuren. Als het na lang proberen nog niet lukt, dan moet je de sonde vervangen.’

   Vraag:
   In de landelijke richtlijn staat anders vermeld. Hierin staat weergeven dat de sonde niet met een spuit kleiner dan 10 ML doorgespoeld mag worden. Dit vanwege de kans op opblazen van de sonde. Vilans neemt deze informatie vanuit de landelijke richtlijn over, wij werken volgens de Vilans protocollen. Nu het hier anders vermeld staat geeft wel verwarring. Waar is deze informatie op gebaseerd?

   Ik hoor het graag, alvast bedankt!

   • Lees alle reacties
   • Lees alle reacties
   • Het is vervelend dat er nu verwarring ontstaat over de maat spuit die je gebruikt in geval van verstopping. In de richtlijn Neusmaagsonde staat inderdaad 10 ml. Dat advies is niet gebaseerd op literatuuronderzoek, maar op praktijkervaring van de auteurs van de richtlijn. Die 10 ml-spuit is waarschijnlijk een voorzichtige keuze. De essentie is dat je niet zoveel druk zet dat je de sonde opblaast. Dit gebeurt sneller met een kleinere spuit.
    In de praktijk gebruik ik zelf altijd een 5 ml-spuitje omdat dit (voor mij) beter in de hand ligt. Ik zorg daarbij altijd dat ik niet teveel druk zet, hoeveel dat is, is natuurlijk moeilijk te definiëren. Zoveel druk dat ik het lang kan volhouden. Als er na een minuut nog geen resultaat is, zet ik ook wel eens een kocher op de sonde terwijl ik druk uitoefen met de spuit. Na een minuut of 10 doe ik dan een tweede poging. Vaak lukt het dan.
    Mariël Klos

    • Lees alle reacties
    • Hoi Mariël,

     Bedankt voor je reactie. Dit klopt, maar gezien Vilans wel de landelijke richtlijnen nastreeft ondanks dat dit om praktijkervaring gaat, zijn wij genoodzaakt om dit te volgen. Is jouw praktijkervaring berust op literatuur?
     Wat je bedoelt met het fixeren van een kocher en vervolgens kracht zetten op de sonde met een 5-ml spuitje, begrijp ik niet helemaal. Wat je dan krijgt is dat als je de kocher opheft je ineens veel druk zet gezien je geen weerstand meer voelt? Dat is juist de hoeveelheid druk die je niet wilt op een sonde gezien deze kan opblazen? Graag hoor ik hoe je dit bedoelt.
     Elisa Raeman

    • Lees alle reacties

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.