Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Coronavaccinatie: hoe lang ben je beschermd en 13 andere vaccinatievragen

De vaccins tegen covid-19 zijn in het land. Hoe lang ben ik beschermd, moet ik het nemen als ik al covid heb gehad, en kan ik er onvruchtbaar door worden? Arts-microbioloog Jean-Luc Murk en de Vlaamse epidemioloog Pierre Van Damme beantwoorden de meest gestelde vragen.
glazen ampullen
Foto iStock greenwaldos
Premium

1 Hoe beschermd ben je

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  4 REACTIES

  1. Misschien een rare vraag, maar als je gevaccineerd bent, ben jij beschermd. Echter kan je nog steeds covid-19 krijgen maar met mindere of geen klachten en dit overdragen. Mocht je dus geen klachten vertonen, maar wel besmettelijk zijn kan ik het juist toch overdragen aan mijn bewoners, de doelgroep die kwetsbaar is en ik juist probeer te beschermen. Als ik het nu krijg, krijg ik in ieder geval wel lichte klachten en kan ik mij laten testen. Dus kan ik er preventief voor zorgen dat ik de kans verklein. Hoe beschermd mijn vaccinatie mijn bewoners meer, dan als ik niet gevaccineerd ben?

  2. Lees alle reacties
  3. Vraag van familielid van patiënt na eerste vaccinatie en nadat ik zei: “raar idee dat je een heel klein beetje covid ib je lijf hebt”:
   Kan jij nu anderen daarmee besmetten?
   Nee, daar is het te weinig voor.
   Maar op zich goede vraag. En.. Klopt mijn antwoord?
   Kan je eigenlijk, nu je een klein beetje verzwakt virus ingespoten krijgt, anderen besmetten?
   Niet, lijkt me, maar is daar een officiëler antwoord voor? Opv onderzoek oid?

   • Lees alle reacties
   • Beste, bedankt voor uw vraag. De verwarring is begrijpelijk, gezien de diversiteit in vaccinaties tegen covid-19, influenza enzovoort.

    Allereerst: de mRNA-vaccins waar het hier over gaat bevatten geen virus (noch dood noch levend/verzwakt), ze bevatten onder andere als het ware een code die het lichaam herkent als een instructie om zelf dat spike-eiwit van het coronavirus aan te maken. Het idee erachter is: als dat spike-eiwit verschijnt, maakt het afweersysteem voldoende antistoffen aan, en kan het lichaam die antistoffen ook op een later moment weer oproepen. Uit de meest actuele onderzoeken die o.a. door de EMA zijn gecontroleerd blijkt dat deze techniek veilig is en dat er dus 95/94% werkzaamheid is (de praktijk moet natuurlijk zichzelf wel bewijzen, nu vele miljoenen mensen dit vaccin krijgen)

    Er is echter geen aanleiding te denken dat een gevaccineerde een ander plotseling kan besmetten, ook niet op dezelfde dag, omdat er simpelweg geen directe virusdeeltjes in zijn/haar lichaam komen. De code kan overigens ook niet in het DNA komen, dat is simpelweg onmogelijk.

    Bij het AstraZeneca-vaccin wordt een andere techniek gebruikt, maar daar gaat ook geen deel van het virus dat covid-19 veroorzaakt in het lichaam, maar een bewerkt verkoudheidsvirus dat bij chimpansees voorkomt. Dat kan zich in ons lichaam overigens niet vermenigvuldigen, maar het lichaam kan ook dit wel herkennen als zijnde het spike-eiwit en antistoffen opbouwen.

    En bij de vaccinatie tegen influenza maakt men standaard een aantal virussen onschadelijk, en ontwikkelt deze tot een vaccin. Ook hierbij geldt dat het lichaam ze wel kan zien, en er dus (hopelijk) een behulpzame reactie optreedt, maar dat ze van zichzelf geen kwaad kunnen.

    Dit alles wil uiteraard niet zeggen dat iemand die gevaccineerd is nooit meer covid-19 of influenza kan krijgen en over kan brengen. Hopelijk is uw vraag hiermee beantwoord?

    Hartelijke groet, Jeroen Wapenaar

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.