Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen Nursing Experience dit jaar: dit wensen onze topsprekers je toe voor 2021

Helaas, dit jaar geen Nursing Experience in Ede. Om goede redenen, maar dat we dit verpleegkundige feestje gaan missen staat buiten kijf. Vier van onze trouwe sprekers willen jou iets toewensen voor volgend jaar. Zien we jou weer op 2 of 3 december 2021?
Sander de Hosson tijdens de Nursing Experience 2019. Foto: Ruben Eshuis
Sander de Hosson tijdens de Nursing Experience 2019. Foto: Ruben Eshuis
Nursing Experience 2021
De Nursing Experience vindt in 2021 plaats op 2 en 3 december. Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen, vul dan het interesseformulier in. 


Sander de Hosson: ‘Ik hoop voor ons allemaal dat deze corona-ellende snel stopt’

De populaire longarts weet ons op de Nursing Experience telkens te ontroeren en te boeien in zijn lezingen over palliatieve zorg. Wat wenst Sander de Hosson verpleegkundigen voor volgend jaar?

‘Wat is 2020 een turbulent jaar geweest, zeker voor iedereen die in de zorg werkt. Thuis was het anders, maar ook in ziekenhuis, verpleeghuis of thuiszorg veranderde er veel: het opzetten van cohortafdelingen, afschalen van de reguliere zorg, geen handen meer geven, beschermende kleding dragen die er soms niet eens was.

We moesten leren omgaan met de angst voor besmetting van onze patiënten, maar ook van onszelf. Wat gebeurt er als ik zelf ziek ben? Hoe gaat het verder op de afdeling of in mijn team? We kregen steun, er werd voor ons geklapt. Dat was even leuk, maar wat hield dat nu precies in? We kregen geld, fijn, maar verandert er ook structureel iets aan onze situatie: meer tijd en minder werkdruk?

Ik werk zelf veel met patiënten in de palliatieve fase. Door alle maatregelen konden familieleden vaak niet (allemaal) bij het afscheid zijn. Dat was pijnlijk: afscheid nemen via een beeldscherm. Geen arm om iemand heen; de palliatieve zorg werd in het hart geraakt.

Voor 2021 hoop ik dat deze corona-ellende voor ons allen stopt. Dat er geen nieuwe golven komen met nieuwe patiënten, drukte, vermoeidheid voor zorgmedewerkers. De eindstreep lijkt in zicht, maar hoe het daadwerkelijk uitpakt, weten we niet.

Ik wil iedereen heel veel sterkte wensen en tegelijkertijd bedanken. Want ook was 2020 het jaar van een vaak heel goede samenwerking, veelal over de grenzen van de ziekenhuizen heen. Wij, de zorg, deden veel samen, dat was uniek en waardevol.’

Sander de Hosson spreekt ook op het jaarcongres Palliatieve Zorg op 12 februari. Daarvoor zijn nog kaarten beschikbaar. Barbara Oppelaar: ‘Ik wens je lichtheid, waardering en ruimte’

Trainer Barbara Oppelaar is ieder jaar van de partij op de Nursing Experience. Met haar workshops over onder andere omgaan met lastige familiesituaties en onbegrepen gedrag bij dementie trekt ze altijd volle zalen.

‘Voor 2021 wens ik je 3 belangrijke dingen. Allereerst: lichtheid. Om om te kunnen gaan met de zware klussen waar je soms voor staat, om de dingen die je meemaakt te kunnen verwerken.

Daarna: waardering. Voor al het werk dat je doet, de hete vuren en moeilijke keuzes waar je soms voor staat. Waardering van de mensen om je heen, van de mensen met wie je professioneel te maken krijgt en van iedereen in het land.

Tot slot, maar zeker niet minder belangrijk, wens ik je ruimte. Ruimte voor ontwikkeling, voor het zetten van de volgende stap in je (professionele) leven. Ruimte om te doen wat goed is voor je.

Voor mij komen deze 3 dingen ook samen in de Nursing Experience. Er is lichtheid, in de workshops, in de ontmoetingen, in de lezingen. Er is waardering vanaf het moment dat je binnenkomt met de warme ontvangst tot het moment dat je weer gaat. En ruimte voor ontwikkeling met zoveel workshops, lezingen, de infomarkt, alles om jullie te voorzien van informatie en inspiratie.

Hou vol! Hopelijk zien we elkaar in 2021.’Dirk ‘Meneer’ Megens: ‘Enorm respect voor jullie rol in deze periode’

Dirk Megens, ook wel bekend als Meneer Megens, is Nederlands favoriete docent rekenen. Op de Nursing Experience geeft hij al enkele jaren workshops over verpleegkundig rekenen en is hij ongekend populair.

‘Zorgstrijders van Nederland, wat een jaar hebben we achter de rug. We leven in een onzekere en bizarre tijd. Wie had ooit kunnen denken dat dit zou gebeuren, ik niet.

Jullie doen geweldig werk, ik heb enorm respect en waardering voor jullie rol in deze periode. En ook al was het fijn om sommigen van jullie weer te zien op het Nursing Festival afgelopen zomer, het is jammer dat ik mijn enthousiasme dit jaar niet met jullie kan delen op de Nursing Experience.

Gelukkig vind je mijn rekenuitleg ook op YouTube en kun je je sinds begin april online voorbereiden op je toetsen voor Verpleegkundig Rekenen via mijn eigen Meneer Megens Academy. Laten we positief naar 2021 kijken. De congressen van 2020 zijn verplaatst naar 2021 en ik hoop jullie, coronaproof, weer te mogen ontmoeten. Misschien op het congres Medicatieveiligheid op 16 maart? Hoe dan ook – hopelijk tot snel!’Erik Scherder: ‘Mogen wij u in 2021 weer roepen?

Klinisch neuropsycholoog Erik Scherder kwam regelmatig op de Nursing Experience, vorig jaar samen met pianist/componist Cor Bakker. Wat wenst hij jou voor 2021?

‘Roeping! Dat is uw fantastische beroep, u voelt zich geroepen, en als wij roepen, komt u, met heel uw hart.

En wat hebben wij u geroepen, het afgelopen jaar! En u was er, dag en nacht, week in, week uit. Ongelooflijk, en onvergetelijk zoals u voor ons het afgelopen jaar gezorgd heeft! Ogenschijnlijk onvermoeibaar, met maximale inzet en doorzettingsvermogen, met meedenken en meevoelen met al onze ongerustheid en onzekerheden, er altijd voor ons zijn, in vaak de moeilijkste momenten van ons leven.

U heeft er ook een hoge prijs voor betaald, lichamelijk en mentaal. ‘Ogenschijnlijk onvermoeibaar’ want velen van u zijn mogelijk ernstig (over) vermoeid, slapen minder goed of slecht, komen weinig of niet meer toe aan ontspanning en sporten. Het mankeert velen van u juist aan die zaken die voor uw eigen gezondheid van cruciaal belang zijn. En deze periode is voorlopig nog niet ten einde.

Mijn wens voor u is dat u in 2021 uw prachtige werk kunt voortzetten, in meer ‘normale’ omstandigheden. In goede gezondheid, met wat méér tijd voor andere zaken die ook bij het leven horen. Wij kunnen zélf in ieder geval het maximale doen om het u niet nog zwaarder te maken, door ons zoveel mogelijk aan alle regels te houden. Regels die de kans op besmetting zo klein mogelijk maken. Want natuurlijk zullen wij u in 2021 weer roepen en weten wij dat u er voor ons zult zijn. Hoe geweldig is dat!’

Op 14 januari geeft Erik Scherder een Nursing Brein College in De Reehorst in Ede.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.