Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: meer zorggerelateerde infectie door postoperatieve pijn

Hoe meer pijn bij bewegen een patiënt heeft na een operatie, hoe groter de kans op zorggerelateerde infecties. Dat is een belangrijke conclusie van Rianne van Boekel, verpleegkundig pijnconsulent en onderzoeker.

 

 

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine februari 2018

Dat er een verband is tussen postoperatieve pijn en complicaties was al langer bekend. Nieuw in het onderzoek van Van Boekel is dat zij stelt dat postoperatieve pijn tot complicaties leidt, en niet andersom. Het zou immers ook kunnen dat complicaties tot meer pijn lijden. In dit onderzoek gaven meer dan duizend patiënten aan hoeveel pijn ze hadden bij het bewegen, op dag 1 tot en met 3 na de operatie. Van Boekel registreerde verder of er complicaties optraden tot 30 dagen postoperatief. Wat bleek is dat patiënten die meer pijn hadden na de operatie, vaker zorggerelateerde infecties hadden (zoals urineweg- of wondinfecties). Omdat dit soort infecties over het algemeen niet op dag 1 na de operatie optreedt, concludeert Van Boekel met vrij grote zekerheid dat veel pijn tot complicaties leidt. Dit zou kunnen komen doordat pijn een stressreactie in het lichaam veroorzaakt, met onder andere metabolische, hemostatische en immunologische veranderingen. Gezien de resultaten van haar onderzoek pleit Van Boekel voor nog meer aandacht voor goede pijnmetingen en pijnbestrijding in de eerste dagen na de operatie. Ze adviseert verpleegkundigen bijvoorbeeld om niet alleen pijn te meten met een numerieke pijnschaal, maar om ook te vragen of de pijn acceptabel is of niet, en om de patiënt te observeren bij het bewegen. Meer hierover lees je op www.​nursing.​nl, in het bericht 3 vragen over postoperatieve pijn: meten en behandelen.

Rianne van Boekel. Improving postoperative pain care. Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, december 2017.


Dit is een rubriek over wetenschappelijk onderzoek. Gepromoveerd of afgestudeerd? Mail naar francine.aarts@bsl.nl

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.