Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Nieuwe cao VVT: dit zijn de 7 belangrijkste veranderingen

Op 10 oktober werd een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao VVT. Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen in de wijk?
cliënt met stoma en verpleegkundige in de wijk
Een verpleegkundige in de wijk plaatst een stomazakje bij haar cliënt. Foto Arno Massee.
Premium

Nursing vroeg de cao-onderhandelaar van

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  15 REACTIES

  1. De werkgever geeft aan dat het beter is om je vakantiedagen op te nemen of uit te laten betalen anders kunnen ze wel eens komen te vervallen? Echter in dit artikel lees ik dat je ze gewoon blijft behouden en voor je pensioen kan gebruiken ? Wat is nu waar.

    • Goedemiddag, excuus allereerst voor de late reactie. Het is altijd lastig om van een afstandje zo’n vraag te beoordelen, ik weet natuurlijk niet precies waarom de werkgever je dit antwoord geeft. Wel is het zo dat het belangrijk is onderscheid te maken tussen allereerst vakantiedagen, waar jij over schrijft, en verlofuren, zoals waar het in het artikel over gaat. Dat is namelijk niet hetzelfde.

     Een poging tot uitleg. De wet geeft iedereen recht op minstens 4 keer je wekelijkse arbeidsduur aan wettelijk betaalde vakantie-uren. Daarnaast zijn er in vrijwel alle cao’s, ook in de cao VVT, afspraken vastgelegd over zogenaamde bovenwettelijke vakantiedagen. Die krijg je dus bovenop de wettelijke vakantiedagen die je al krijgt.

     Dan zijn er nog extra bovenwettelijke vakantiedagen, die krijg je bijvoorbeeld als je een bepaalde leeftijd bereikt of zoveel jaar gewerkt hebt. In de cao VVT is vastgelegd dat al deze vakantie-uren vervallen na 5 jaar na het jaar waarin je ze hebt opgebouwd.

     Echter, je krijgt ook nog verlofuren. Ik citeer de cao die tot dit jaar gold: ‘Als je onvoldoende vakantie-uren hebt opgebouwd om verlof op te nemen voor de in lid 1 weergegeven situaties, dan heb je recht op onbetaald verlof als je voldoet aan de voorwaarden van de Wet Arbeid en Zorg. 4. In afwijking van het onder lid 1 bepaalde hoef je geen vakantie-uren op te nemen als je regelingen moet treffen om zorg voor een zieke in je gezin te regelen. Je hebt recht op een maximum van 24 uur verlof per kalenderjaar met behoud van salaris ongeacht je arbeidsduur. Als dit ontoereikend is heb je recht op onbetaald verlof als je voldoet aan de voorwaarden van de Wet Arbeid en Zorg.’

     Dus, als je vakantie-uren op zijn kun je toch verlof opnemen in sommige situaties, en dat zijn de uren waar het in dit artikel over gaat. Ik vermoed echter dat je werkgever het heeft over de vakantie-uren, die dus binnen 5 jaar vervallen. En anders is het natuurlijk altijd handig ze op dit soort veranderingen te wijzen en te vragen om uitleg, eventueel met hulp van een vakbond.

     Hopelijk heb ik je zo kunnen helpen.

     Hartelijke groet,

     Jeroen Wapenaar

  2. Lees alle reacties
  3. Misschien moeten de Bonden eens gaan kijken of de Verpleegkundigen wel in elke instelling goed zijn ingeschaald want hier en daar schort er nog wel eens wat aan.
   Je mag en het wordt verwacht dat je het werk van iemand die in schaal FWG 50 zit doet en je krijgt maar volgens FWG 40 uitbetaald kan je wel vertellen dit werkt niet motiverend.

   • Waar ze ook eens naar mogen kijken is de uitloop jaren bij schaal 40 en 45 stopt deze na een bepaalde periode en blijf je op het zelfde loon staan. Echter met schaal 50 en hoger blijft je salaris wel langere tijd omhoog gaan door de uitloop lijkt me ook niet echt eerlijk toch?
    En kan iemand me vertellen waarom dit zo is?

  4. Een lidmaatschap op de Nursing is vakliteratuur en wordt door mijn wetgever gewoon vergoed. In de Nursing staan interessante (wetenschappelijke) artikelen die je in jouw werk zeker kunt gebruiken. Het is het geld zeker waard en een verrijking voor je vak.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.