Nursing Challenge: bloedcirculatie

De bloedcirculatie is een complex proces. Wat kan er misgaan en welke gevolgen heeft dat, kortom: wat moet je als verpleegkundige weten over de bloedsomloop? De bijbehorende toets levert 2 accreditatiepunten op voor het Kwaliteitsregister V&V.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Hartritme

Een normaal hartritme (60-100 slagen/minuut in rust), sinusritme, vertoont een zekere regelmaat en snelheid. Door koorts, dehydratie, hypoxemie, pijn of angst kan een tachycardie ontstaan (>100 slagen/minuut in rust, bradycardie: <60 slagen/minuut in rust). Bij een ritmestoornis is de regelmaat van het hartritme verstoord en voel je een irregulaire pols. Veel patiënten merken niet dat ze een ritmestoornis hebben; sommigen voelen ‘hartkloppingen’ (palpitaties): abnormaal voelende, meestal onaangename, kloppende sensaties op de borst.

Een te trage of te onregelmatige hartslag kan leiden tot een afname van het hartminuutvolume (de hoeveelheid bloed die het hart per minuut rondpompt, of cardiac output

1
2150

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

1 REACTIE

  1. Aantal details.
    Bloed gaat vanuit het linker ventrikel naar de aorta ascendens.
    Angiotensinogeen (en niet Angiotensine) wordt omgezet in Angiotensine I.
    Niet Angiotensine maar ADH stimuleert het dorstcentrum.
    Losartan is een Angiotensine Receptor Blocker (ARB)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.