Nursing challenge: verapamil

Verapamil (Isoptin®, Isoptine®) is een calciumantagonist en een vaatverwijder, met als doel om de bloeddruk te verlagen. Lees over interacties en bijwerkingen. De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op voor het Kwaliteitsregister V&V.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Als verapamil tegelijk met een β-blokker wordt gebruikt, kan dit de remmende werking op de atrioventriculaire geleiding en het antihypertensieve effect versterken. Dit kan leiden tot bradycardie, AV-block en hypotensie. De combinatie wordt soms juist wel vanwege dit effect gebruikt. De patiënt wordt dan op de polikliniek ingesteld op deze medicatie. Gedurende de behandeling moet regelmatig de hartfunctie worden gecontroleerd.1,2

Toevoegen van een niet-selectie α1A-blokker, zoals alfuzosine, doxazosine en terazosine, aan verapamil kan tot acute hypotensie leiden. Laat de patiënt de α1A-blokker de eerste keer ’s avonds innemen, op de rand van het bed.1,2

0
1303

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.