Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen met dementie hebben baat bij ADL-training

Verpleeghuisbewoners met dementie die actief meehielpen bij de ADL hadden na 6 maanden een hogere kwaliteit van leven. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van neuropsycholoog Marinda Henskens.
vergrootglas

Gedurende 6 maanden werden deelnemende bewoners uitgedaagd om zoveel mogelijk dagelijkse levensverrichtingen zelf te doen (bijvoorbeeld zichzelf wassen, helpen bij huishoudelijke taken). Welke activiteiten de bewoners zelf deden, hing af van hun fysieke en cognitieve capaciteit.

Betere relatie met verzorgend personeel

Na 6 maanden hadden de bewoners van de ADL-training een hogere kwaliteit van leven. Ze hadden een betere relatie met het verzorgend personeel, hun zelfbeeld was beter en ze voelden zich meer thuis in het verpleeghuis dan bewoners die de gebruikelijke zorg hadden gekregen.

Krachttraining en wandelen

Een andere groep bewoners volgde 6 maanden een bewegingsprogramma, met 3 keer per week krachttraining en wandelen. Nog een andere groep kreeg zowel de ADL-training als het bewegingsprogramma voorgeschoteld.

ADL versus beweging

Tegen de verwachtingen van Henskens in hadden het bewegingsprogramma en het gecombineerde programma geen effect op de kwaliteit van leven van de bewoners. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de bewoners vaak trainingssessies moesten missen doordat tegelijkertijd andere activiteiten plaatsvonden, vanwege ziekte of feestdagen.

Marinda Henskens. Moving forward with dementia. Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, oktober 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.