Gedurende 6 maanden werden deelnemende bewoners uitgedaagd om zoveel mogelijk dagelijkse levensverrichtingen zelf te doen (bijvoorbeeld zichzelf wassen, helpen bij huishoudelijke taken). Welke activiteiten de bewoners zelf deden, hing af van hun fysieke en cognitieve capaciteit.
Betere relatie met verzorgend personeel
Na 6 maanden hadden de bewoners van de ADL-training een hogere kwaliteit van leven. Ze hadden een betere relatie met het verzorgend personeel, hun zelfbeeld was beter en ze voelden zich meer thuis in het verpleeghuis dan bewoners die de gebruikelijke zorg hadden gekregen.
Krachttraining en wandelen
Een andere groep bewoners volgde 6 maanden een bewegingsprogramma, met 3 keer per week krachttraining en wandelen. Nog een andere groep kreeg zowel de ADL-training als het bewegingsprogramma voorgeschoteld.
ADL versus beweging
Tegen de verwachtingen van Henskens in hadden het bewegingsprogramma en het gecombineerde programma geen effect op de kwaliteit van leven van de bewoners. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de bewoners vaak trainingssessies moesten missen doordat tegelijkertijd andere activiteiten plaatsvonden, vanwege ziekte of feestdagen.
Marinda Henskens. Moving forward with dementia. Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, oktober 2019.