Polyfarmacie bij ouderen: herken de risico’s

Niet alleen wijsheid komt met de jaren: ook het medicijngebruik neemt vaak toe bij ouderen. Waarop moet je letten bij ouderen die meerdere geneesmiddelen tegelijk gebruiken?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Ouderen gebruiken vaak niet alleen veel medicijnen, maar ook middelen die niet voor hen geschikt of niet meer nodig zijn. Foto: Fotolia

Dit artikel is verschenen in Nursing magazine juni 2018

Veel ouderen hebben in de loop der jaren een hele lijst aan medicatie opgebouwd. Dat is niet zonder risico’s: hoe meer medicijnen, hoe groter de kans op bijwerkingen en interacties. Daarnaast zijn ouderen extra gevoelig voor de schadelijke effecten van medicatie, door veranderingen in onder andere absorptie, distributie en afbraak van medicatie. Van polyfarmacie is sprake bij chronisch gebruik van vijf of meer geneesmiddelen uit verschillende therapeutische groepen en subgroepen. Volgens de Nederlandse richtlijn Polyfarmacie bij ouderenis dit het geval bij ongeveer vier op de tien ouderen. In Vlaanderen

0
8724

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.