Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wat moet je doen bij een patiënt die (mogelijk) het coronavirus heeft?

Het coronavirus heeft eind februari ook in Nederland zijn intrede gedaan. Welke isolatieregels gelden voor een patiënt die (mogelijk) besmet is met het virus?
covid-19 virus (Corona)
Illustratie: Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Het kan niemand zijn ontgaan: eind 2019 dook in China een nieuwe variant op van het coronavirus; officieel SARS-CoV-2. De ziekte die dit veroorzaakt heet COVID-19: COrona VIrus Disease 2019. Eind februari werden de eerste besmettingen in Nederland bekend gemaakt.

Dit artikel is bijgewerkt op 5 maart 2020. De meest recente informatie vind je op de website van het RIVM.

Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus op de voet. Hier vind je alle Nursing-artikelen over het coronavirus op een rijtje.

Verspreiding

Actuele cijfers vind je op de website van de World Health Organization of op deze real time kaart van de Jon Hopkins Universiteit.

Strikte aerogene isolatie

Bij een besmettingsgeval met COVID-19 in Nederland wordt de patiënt in strikte aerogene isolatie opgenomen. De juiste persoonlijke bescherming daarbij is: neusmondmasker, schort/disposable isolatiejas met lange mouwen, handschoenen en een veiligheidsbril/disposable spatbril. Het vervoer van een patiënt in de ambulance vindt plaats in strikte isolatie.

Het RIVM meldt dat het voldoende is om een FFP1-masker te dragen, behalve bij handelingen waarbij veel aerosolen kunnen ontstaan (zoals bronchoscopie, intubatie en handelingen die hoesten kunnen opwekken). Daarbij moet je een FFP2-masker dragen. Ook bij verpleging op de intensive care raadt het RIVM een FFP2-masker aan.

Hoe zit het ook alweer met de verschillende vormen van isolatieverpleging? Lees alles over neusmondmaskers, luchtsluizen, enzovoort.

Vermoeden melden

Een vermoeden dat iemand COVID-19 heeft opgelopen moet direct gemeld worden bij de GGD van de woon- of verblijfplaats van de patiënt. Een persoon is verdacht als er sprake is van het volgende:

 • Koorts (ten minste 38 graden Celsius) én minimaal één van de volgende respiratoire verschijnselen:hoesten, kortademigheid. Bij ouderen is een koortsig gevoel voldoende omdat zij niet altijd koorts ontwikkelen.
 • De klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio met wijdverspreide transmissie óf binnen 14 dagen na contact met een patiënt met een bevestigde infectie met SARS-CoV-2.

Welke landen/regio’s wijdverspreide transmissie hebben, kun je vinden op deze website van het RIVM.

Isolatiekamers en noodhospitaal

Volgens een woordvoerder van het UMC Utrecht heeft elk ziekenhuis in Nederland geschikte isolatiekamers waar deze patiënten terecht kunnen. Of het aantal isolatieruimtes voldoende is, is uiteraard afhankelijk van de mate waarin het virus zich zal verspreiden en hoeveel patiënten er opgevangen moeten worden. Het UMC Utrecht heeft een noodhospitaal, maar verwacht niet dat dit ingezet wordt voor COVID-19 omdat alle ziekenhuizen in Nederland over geschikte isolatieruimtes beschikken.

Thuisisolatie

Patiënten met een verdenking op een infectie met SARS-CoV-2 die niet ernstig ziek zijn, kunnen ook in thuisisolatie verblijven als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De arts infectieziektebestrijding bepaalt of de gezondheidstoestand en de thuissituatie van de patiënt zich hiervoor leent. Bij thuisisolatie moet de patiënt, eventuele huisgenoten en bezoekers zoals de huisarts zich aan bepaalde regels houden. Zo moet de patiënt een chirurgisch mondneusmasker dragen als hij gemeenschappelijke ruimtes betreedt en moeten huisgenoten en bezoekers (de huisarts of mensen van de GGD) een FFP-1 mondneusmaskers dragen als zij zich in dezelfde ruimte bevinden. Bij langduriger contact moeten zij een FFP-2 neusmondmasker dragen. Lees meer over thuisisolatie bij een patiënt met COVID-19. 

3 REACTIES

 1. “Volgens een woordvoerder van het UMC Utrecht heeft elk ziekenhuis in Nederland geschikte isolatiekamers waar deze patiënten terecht kunnen”

  Verpleeghuizen in ieder geval niet !
  en geen eenduidige richtlijn over het dragen van het FFP1 masker door het RIVM.
  Eerst zou virus hier niet komen dan weer wel…\
  1 februari heb ik mijn man en vader mondkapjes meegedaan naar Barcelona.
  Mijn man wilde er alleen niets van weten.

 2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.