Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Loslaten curatief behandeldoel verbetert palliatieve zorg

Patiënten met een palliatief zorgdoel in de laatste 3 maanden van hun leven, hebben betere palliatieve zorguitkomsten – maar vooral als ze daarnaast géén curatief of levensverlengend doel meer hebben.
vergrootglas

Dat blijkt uit een deelstudie van het promotieonderzoek van gezondheidswetenschapper Ian Koper. Volgens Koper is het belangrijk dat op tijd wordt overgeschakeld op palliatieve zorg en dat curatieve of levensverlengende zorg dan wordt losgelaten.

Beter sterven in juiste omgeving

Dat leverde in zijn onderzoek de beste palliatieve zorgresultaten op: minder ziekenhuisopnames, minder bezoekjes aan de spoedeisende hulp, patiënten konden hun naderende dood (in de ogen van de huisarts) beter accepteren en stierven vrediger en vaker op de door hun gewenste plek.

Palliatieve Thuiszorg-methode

Om palliatieve zorg in de wijk nog verder te verbeteren, is volgens Koper interdisciplinaire samenwerking ook belangrijk. Dat kan met de Palliatieve Thuiszorg-methode (PaTz). Hierbij komen huisartsen en wijkverpleegkundigen minstens 6 keer per jaar samen om patiënten met een levensbedreigende aandoening te bespreken, onder begeleiding van een consulent palliatieve zorg.

Communicatie en continuïteit van zorg

Uit onderzoek van Koper bleek dat PaTz-groepen uiteenlopende werkwijzen hadden, maar dat de betrokken zorgverleners deelname waardevol vonden voor samenwerking en communicatie, en coördinatie en continuïteit van palliatieve zorg. Wel vonden ze tijdgebrek een obstakel voor deelname. De PaTz-methode had in dit onderzoek geen effect op de zorguitkomsten.

Dat kan volgens Koper ermee te maken hebben dat het niveau van palliatieve zorg in de onderzochte groepen al erg hoog was. Zorgverleners met minder affiniteit met palliatieve zorg zouden meer kunnen hebben aan deelname aan een PaTz-groep.

Ian Koper. Improving primary palliative care in the Netherlands. Opportunities and the role of the PaTz-method. Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, mei 2021.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.