Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wetenschap: Thuiswonende ouderen positief over monitoring met bewegingssensoren

Thuis- en alleenwonende ouderen die in het oog worden gehouden met bewegingssensoren, zijn positief over deze vorm van monitoring. Ze voelen zich veiliger en dit is voor hen een belangrijke voorwaarde om zelfstandig thuis te blijven wonen. Margriet Pol. Sensor monitoring to measure and support activities of daily living for independently living older persons. Proefschrift Universiteit van Amsterdam, februari 2019.
vergrootglas

Dit gevoel van veiligheid weegt voor hen op tegen het feit dat zorgprofessionals voortdurend toegang hebben tot hun data. De ouderen maken zich weinig zorgen om hun privacy, met name omdat de sensoren alleen beweging registreren en geen videobeelden of geluidsopnamen maken. Dat concludeert ergotherapeut Margriet Pol op basis van uitgebreide interviews met 11 ouderen die een aantal maanden sensoren in huis hadden.

Veilig gevoel door sensormonitoring

7 van hen woonden thuis, 4 in een seniorenwoning. Alle 11 vertelden ze dat ze zich veiliger voelden door de sensormonitoring. Dat gevoel was tweeledig: de ouderen hadden het idee dat een val of een ongeluk eerder opgemerkt zou worden, maar ook dat de verpleegkundigen eventuele lichamelijke achteruitgang beter in de gaten konden houden.

Extra motivatie om actief te blijven

Sommige ouderen gaven ook aan dat ze de sensoren gebruikten als extra motivatie om actief te blijven. Anderen gaven aan zelf niet zo geïnteresseerd te zijn in het zien van hun eigen data. De ouderen waren ook te spreken over het design van de sensoren: ze vonden dat ze nauwelijks opvielen in huis en dat je al snel vergat dat ze er waren.

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.