Zelfstandige bevoegdheden voor hbo’ers: hoogste tijd?

Het wordt hoog tijd dat hbo-verpleegkundigen zelfstandig een aantal voorbehouden handelingen mogen uitvoeren. Dus kun je dat maar beter voorbereiden, vindt onder andere V&VN. De beroepsvereniging pleit voor een experimenteerartikel in de nieuwe Wet BIG. Andere partijen zijn terughoudend.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
verpleegkundigen meten neusmaagsonde op bij patiënt
V&VN wil dat hbo-verpleegkundigen een zelfstandige bevoegdheid krijgen voor een aantal voorbehouden handelingen, zoals het inbrengen van een maagsonde. (Foto: Arno Massee)

In het experimenteerartikel1 kunnen hbo-verpleegkundigen zelfstandige bevoegdheid krijgen voor vier handelingen: het uitvoeren van een blaaskatheterisatie bij volwassenen, het inbrengen van een maagsonde, het verwijderen van necrotisch weefsel bij wondzorg, en het voorschrijven van UR-geneesmiddelen (Uitsluitend Recept) binnen een specifieke setting (zie kader). Dat schrijft beroepsvereniging V&VN in haar adviesrapport aan minister Schippers van Volksgezondheid.2 V&VN krijgt hierin steun van ActiZ, Nu’91 en Patiëntenfederatie Nederland.

Wet BIG

De timing van het advies heeft alles te maken met de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Rond 2020 herziet

0
150

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.