Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Mammacare verpleegkundige moet follow-up borstkankerpatiënten doen’

Mammacare verpleegkundigen kunnen met telefonische controles het aantal ziekenhuiscontroles van borstkankerpatiënten in het eerste jaar na de behandeling prima vervangen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Merel Kimman.
'Mammacare verpleegkundige moet follow-up borstkankerpatiënten doen'

Promovenda Merel Kimman deed onderzoek onder 320 borstkankerpatiënten uit zeven ziekenhuizen in Nederland. Zij laat zien dat een aantal ziekenhuiscontroles in het eerste jaar vervangen kunnen worden door telefonische controles door de mammacare verpleegkundige met behoud van kwaliteit van leven, hoge patiëntentevredenheid en zonder toename in angstgevoelens.

Richtlijn aanpassen
Daarnaast blijkt de combinatie van telefonische follow-up met een educatief groepsprogramma kosten te besparen. Op basis van de gevonden resultaten adviseert Kimman de richtlijn voor follow-up voor het eerste jaar na borstkanker kritisch te bekijken en telefonische follow-up en het educatieve groepsprogramma erin op te nemen.

Follow-up borstkankerpatiënt
In Nederland krijgen jaarlijks bijna 13.000 vrouwen borstkanker. Nadat de behandelingen zijn afgerond, blijft de patiënte nog een lange tijd onder controle, ook wel de follow-up genoemd. De richtlijn in Nederland is een driemaandelijkse ziekenhuiscontrole in het eerste jaar na de behandeling, maar er bestaat twijfel of deze frequente controles wel optimale zorg leveren. 

Kimman M. Improving the quality and cost-effectiveness of breast cancer follow-up.
Promotie 5 november 2010.

Universiteit Maastricht
Door: redactie Nursing

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing    

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.