Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Mannelijke verpleegkundige verdient meer dan vrouwelijke collega

Mannelijke verpleegkundigen verdienen zo’n 5400 bruto per jaar meer dan hun vrouwelijke collega’s van dezelfde leeftijd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en research voor het artikel 'Waar blijft onze salarisverhoging.'
Arno Massee

Woordvoerder Daphne Kerremans van VWS verklaart: ‘Simpel gezegd komt het omdat mannen die in de zorg werken vaker in hoger opgeleide functies zitten dan vrouwen. Een relatief groter deel van de mannelijke verpleegkundigen is hbo-opgeleid en gespecialiseerd verpleegkundige. Vrouwelijke verpleegkundigen zijn relatief vaker mbo-opgeleid.’ Daarnaast heeft het ook te maken met de beloningsverschillen die er sowieso al zijn tussen mannen en vrouwen in de Nederlandse economie, aldus Kerremans. Paulien Osse van de Loonwijzer sluit zich hierbij aan. ‘Daarbij kan het zijn dat mannelijke verpleegkundigen meer dienstjaren hebben dan vrouwen van dezelfde leeftijd.’

Al jaren pleiten verpleegkundigen, vakbonden en beroepsvereniging V&VN voor een hoger loon voor verpleegkundigen. Gaat dat er in 2019 eindelijk van komen?

Aantal dienstjaren

Uit de cijfers is niet op te maken of de mannen en vrouwen hetzelfde aantal dienstjaren hadden. ‘In dat geval zou het onaanvaardbaar zijn,’ zegt Rolf de Wilde van NU’91. ‘Mannen en vrouwen in dezelfde functie, met dezelfde opleiding, dezelfde ervaringsjaren en dezelfde arbeidsomvang zouden hetzelfde betaald moeten krijgen. Mocht een verpleegkundige die dit leest een dergelijk beloningsverschil kunnen aantonen, dan gaan wij graag het gesprek met haar werkgever aan.’

Ook lijken de verschillen in beloning tussen mannen en vrouwen in de verpleging groter te worden naarmate de leeftijd stijgt. Dat is volgens De Wilde te verklaren doordat vrouwelijke verpleegkundigen op den duur vaker dan mannen kiezen voor een parttime contract om werk en privé te combineren.

Cao-onderhandelingen

Het verschil in inkomen tussen mannen en vrouwen is geen onderwerp op de agenda voor de cao-onderhandelingen. De Wilde: ‘Werken in de zorg is zwaar en het loon is niet meer marktconform. Daarom willen we dat Functiewaardering (FWG) beter wordt toegepast, zodat complex en zwaar werk en extra taken passend worden gewaardeerd. Om nieuwe medewerkers aan te trekken en huidige niet weg te laten lopen is daarbij een echte loonsverbetering nodig. Bij onze inzet maken we geen onderscheid tussen vrouwen en mannen.’ Vakbond FNV liet deze week weten voor een loonsverhoging van 5 procent te willen gaan in de komende cao-onderhandelingen. 

Wat verdient een verpleegkundige?

Volgens het CBS verdient een verpleegkundige op basis van een 36-urige werkweek 42.200 bruto per jaar – omgerekend ruim 3500 euro bruto per maand. Dit is het jaarloon exclusief de niet regelmatig betaalde beloningen die tot het brutoloon behoren, zoals vakantiegeld, eindejaarsuitkeringen, prestatiebeloningen, gratificaties en winstuitkeringen, maar inclusief de onregelmatigheidstoeslag (ORT).1 Een starter onder de 25 jaar zit daar overigens met een jaarsalaris van 27.900 euro bruto per jaar bijna 15.000 euro bruto per jaar onder.

Al jaren pleiten verpleegkundigen, vakbonden en beroepsvereniging V&VN voor een hoger loon voor verpleegkundigen. Gaat dat er in 2019 eindelijk van komen?

12 REACTIES

  • Dat mannen meer verdienen dan vrouwen kan niet volgens de CAO en gebeurt ook niet volgens mij. Artikel lijkt m alleen hierom al weinig zinvol. Hanna heeft gelijk als aangeeft, dat het max. salaris van schaal 45 geen €3500,- is. Maar in de tekst van het artikel staat, dat de vergelijking inclusief ORT is. ORT is echter geen vast betaald(e) bedrag (beloning) en mag dus niet in deze vergelijking gebruikt worden. ORT verschilt per maand en per persoon, soms is er zelfs geen ORT (verpleegkundige met vaste tijden b.v. op consultatiebureau). Het Bruto bedrag, dat hier vergeleken moet worden met salarissen van andere beroepen kan dus niet anders zijn dan de €3153,90 uit schaal 45 die Hanna noemt.

 1. Lees alle reacties
 2. Salaris is CAO/FWG geregeld. Daarbij wordt niet gekeken of je man of vrouw bent.
  Wel wordt er naar je functie gekeken.
  Vergelijk volgende keer eens de verhouding tussen inkomsten van mannen en vrouwen in dezelfde functies. Als dan de uitkomst is dat iedereen gelijkwaardig inkomen heeft moet je dit ook zo prominent weg durven zetten hier!!
  Had toch wel meer verstand verwacht van de redactie van Nursing!

 3. Waar ik benieuwd naar ben is waar CBS dit vandaan heeft. De gemiddelde verpleegkundige verdient dit niet. Met 36 uur bij salarisschaal 45 is de hoogste trede €3072 bruto. Dus dat is aanzienlijk minder dan in het artikel benoemd. Je moet dus gespecialiseerd en HBO verpleegkundige zijn wil je dit salaris iedere maand krijgen. HBO wordt trouwens ook vaak ingeschaald in schaal 45 weet ik uit ervaring.

 4. Eens met Job. Wat een tendentieuze kop ook boven dit artikel.Gaat Nursing nu de sfeer van Story en Privé op. Mannen en vrouwen worden in de verpleging en verzorging langs dezelfde lat gehouden. Verschillen ontstaan door verschillen in persoonlijke omstandigheden en keuzes; niet op basis van (sekse-)discriminatie waar de kop impliciet op inspeelt. Bah!!!

  • valt me vaker op dat Nursing suggestieve titels gebruikt. heb je als verpleegkundige niets aan, jammer!!
   mannen en vrouwen werken op basis van precies dezelfde CAO, dus volstrekte onzin dit verhaal.
   het lijkt me logisch dat verschillende keuzes in je carrière invloed hebben op wat je uiteindelijk verdient.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.