Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mantelzorger samen met demente moeder onder douche

Mensen met dementie kunnen weerstand geven bij een douchebeurt. Mantelzorger Bianca (58) bedacht hier een oplossing voor.
douche.jpg
Door te zingen en te dansen lukte het Bianca om samen met haar moeder te douchen. - Foto: Free Images

De moeder van Bianca woont in Huize Raffy, een verpleeghuis voor Indische en Molukse ouderen. Als ze weigert om onder de douche te gaan, omdat ze dan angstig wordt. Uiteindelijk wordt besloten dat de verzorgenden haar aan de wastafel wassen. Omdat Bianca haar moeder het verfrissende en schone gevoel na een douchenbeurt zo gunt, besluit ze om samen met haar moeder te gaan douchen.

Zingen en dansen

Ze doet hierbij voor hoe ze zichzelf uitkleedt, en haar moeder volgt haar voorbeeld. Uiteindelijk lukt het haar –al zingend en dansend- om haar moeder onder de douche te krijgen. ‘Ik zeepte haar in met zachte douchecrème, vervolgens ging ze zichzelf ook inzepen. Daarna waste ik haar haren lekker met shampoo. Op het laatst keek ze me lachend aan. Echt quality time’, vertelt ze in een column op de website van Alzheimer Nederland.

Doucheschort met babyfoto

Anne-Mieke den Ouden van Vilans vertelde in een interview met Tijdschrift voor Verzorgenden dat ook verzorgenden creatief kunnen zijn in het bedenken van ideeën om hun cliënt met dementie toch te kunnen douchen: ‘De verzorgenden  kregen hun cliënt met geen mogelijkheid onder de douche. Totdat ze zagen dat hij heel blij werd van een poster waar een baby op stond afgebeeld. Nu hebben de verzorgenden een doucheschort aangeschaft, met de afbeelding van een baby erop. Met succes: het douchen van meneer verloopt nu probleemloos.’ Door dit soort ideeën kan het gebruik van psychofarmaca volgens Den Ouden worden voorkomen.

Heb jij ook een cliënt die weerstand geeft bij de douchebeurt, maar hier een creatieve oplossing voor gevonden? Reageer onder dit artikel, en inspireer je collega’s!

Den Ouden benadrukt ook dat het belangrijk is om te zoeken naar de oorzaak van het onbegrepen gedrag van de cliënt: ‘Iemand kan ook bijvoorbeeld roepen omdat hij of zij pijn heeft, door drukplekken vanwege het lange zitten.’ In het geval van de moeder van Bianca, denkt Bianca zelf dat het door een trauma van vroeger komt, dat nu naar boven komt. Om verzorgenden te inspireren bij het bedenken van alternatieven voor het gebruik van psychofarmaca, hebben zij een gratis online verhalen bundel uitgebracht. Klik hier om deze verhalenbundel te bekijken >>

Lees hier de hele column van Bianca >>

Tijdschrift voor Verzorgenden is hét vakblad voor verzorgenden in de ouderenzorg. Deze maand zijn Hugo Borst en Carin Gaemers gasthoofdredacteur. Naar abonneren >>

1 REACTIE

  1. Mijn tip bij migranten ouderen met dementie die hun jeugd in Indonesië (of andere tropische landen) doorbrachten en niet meer willen douchen is deze:
    Vraag aan de familie of zij weten hoe vader of moeder zich vroeg verzorgde.Veel Indische ouderen kennen nog het Mandiën. Na het inzepen gebruikte je een pannetje om water over je heen te gooien. Rijkere Indiërs hadden een 'mandibak' in de badkamer waaruit het water werd gehaald.
    Een emmer in de douche met water en een kannetje of pannetje en zeep en je ziet soms de oudere met dementie weer zichzelf gaat wassen.
    Erbij blijven is natuurlijk belangrijk. Maar voor (wijk)verpleegkundige een goede optie . Schijf het woord mandiën in de overdracht voor je collega,s zodat je het kunt benoemen naar de ouderen in het eerste contact voorafgaande aan de douchebuurt.
    Ine Bertens Wijkverpleegkundige

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.