Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Mbo-verpleegkundige gevraagd om mening beroepenhuis

De MBO Raad roept mbo-verpleegkundigen en studenten op hun mening te geven over de nieuwe beroepsprofielen die V&VN vorig jaar heeft gepresenteerd. Want ook mbo’ers moeten een stem krijgen in het nieuwe beroepenhuis, vindt de raad.
Mbo-verpleegkundige gevraagd om mening beroepenhuis

‘De stuurgroep V&V2020 heeft vooral hbo-verpleegkundigen geraadpleegd’, vindt Marije Hulsbosch, perswoordvoerder van de MBO raad. ‘Als dit nieuwe beroepenhuis realiteit wordt, heeft dat flinke gevolgen voor de arbeidspositie van de mbo-verpleegkundigen. Want hoe gaat het met de salariëring? En kun je nog als verpleegkundige aan het werk in het buitenland?’

Enquête voor mbo’er
De MBO Raad wil nu in kaart brengen wat er leeft onder de mbo-verpleegkundigen en heeft daarom een online enquête opgesteld. ‘Studenten en verpleegkundigen kunnen een mailtje sturen naar ikbenverpleegkundige@mboraad.nl en daarin aangeven of ze voor of tegen de nieuwe beroepsprofielen zijn. Ook kunnen ze via een link een enquête invullen’, zegt Hulsbosch. Inmiddels heeft de MBO Raad al meer dan 350 reacties binnen. Over de inhoud van die reacties is nog niets bekend. ‘De resultaten willen we gebruiken om partners als V&VN, de overheid en minister Schippers te laten zien dat ook de mbo-verpleegkundige een stem moet krijgen’, zegt Hulschbosch.

Nieuwe beroepsprofielen
In maart 2012 presenteerde de stuurgroep V&V2020 nieuwe, toekomstbestendige beroepsprofielen met daarin de verpleegkundige, de verpleegkundig specialist en de zorgkundige. Volgens de nieuwe beroepsprofielen heeft de verpleegkundige in 2020 standaard een hbo-bachelor diploma, en de huidige mbo-verpleegkundige (niveau 4) heet vanaf dan zorgkundige. Vooral de titel zorgkundige leidde tot ongeruste reacties onder verpleegkundigen. En de MBO Raad liet zich destijds kritisch uit over het advies van de Stuurgroep.

Enquête maken? Stuur een mailtje naar ikbenverpleegkundige@mboraad.nl of ga direct naar de vragenlijst.

Lees ook de blogs over dit onderwerp:
Mbo’ers sta op
Hbo’ers grijpen de macht
De mbo-v degradeert
‘Zorgkundige’ nog helemaal niet zeker

Meer nieuws en achtergronden vind je in het Dossier V&V2020.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.