Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Medicatie thuis vaak niet goed bewaard’

Patiënten bewaren geneesmiddelen thuis vaak niet goed. Ze houden onvoldoende rekening met temperatuur, vocht, licht en houdbaarheidsdatum, blijkt uit onderzoek van promovendus Niels Vlieland, werkzaam bij de apotheek van het UMC Utrecht.
Promovendus Niels Vlieland met een cliënt in de uitzending van EenVandaag

Bij verkeerd bewaren neemt de werking mogelijk af. Ook verliezen ze de bijsluiter soms en is niet meer te zien waar de medicijnen voor zijn. ‘Het is van belang dat er meer aandacht komt voor het goed bewaren van geneesmiddelen. ‘Patiënten kunnen daar extra hulp bij gebruiken’, aldus het UMC.

Biologicals

Patiënten bewaren vooral zogenaamde biologicals met een bewaaradvies tussen de 2-8°C n door patiënten thuis niet goed. Een kwart van de patiënten bewaarde dergelijke middelen zelfs onder de 0°C. Mogelijke onderliggende factoren zijn de exacte locatie in de koelkast; deze medicijnen kunnen het best op de middelste planken en niet bovenin, tegen de achterwand of in de deur van de koelkast worden bewaard.

Vlieland promoveert donderdag 13 september 2018 op zijn onderzoek.

Bekijk ook het item op EenVandaag van maandag 10 september 2018 over het bewaren van biologicals.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.