Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medicatiefouten-project wint Patiëntveiligheid Award

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft donderdag 15 november de Patiëntveiligheid Award 2012 gewonnen. Het project ‘In het geweer tegen medicatiefouten: implementatie en borging van een medicatie-VMS’ kreeg de meeste stemmen.
Medicatiefouten-project wint Patiëntveiligheid Award

In het winnende medicatieproject van het Catharina Ziekenhuis staan de medicatieveiligheidsrondes centraal. Hierbij ondersteunt de apotheek de verpleegkundigen bij het opsporen van risico’s op fouten. Voor het veilig melden van incidenten zijn speciale teams actief. Bovendien zijn medewerkers van de apotheek vorig jaar begonnen met het uitzetten van de medicijnen op de verpleegafdelingen zelf.

Medicatiefouten verpleegafdelingen terugdringen
Volgens de betrokkenen is dankzij het project het aantal medicatiefouten in het ziekenhuis aantoonbaar afgenomen. ‘Na invoering van het systeem is het aantal medicatie-incidenten op de afdeling Algemene Chirurgie van het ziekenhuis met 32 procent gedaald,’ aldus de trotse ziekenhuisapotheker dr. Robert ten Broeke van het Catharina Ziekenhuis. Paul Boomkamp, lid van de Raad van Bestuur en ziekenhuisapotheker Eric Ackerman namen de Award in Rotterdam in ontvangst van directeur Wilna Wind van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie. Ziekenhuisapotheker Eric Ackerman is trots op de prijs: ‘Deze award is een mooie waardering voor de medewerkers in het ziekenhuis, maar vooral voor onze patiënten. Die staan elke dag centraal in het werk dat we voor hen verrichten.’ Met het prijswinnende medicatiesysteem, dat door elk ziekenhuis te gebruiken is, levert het Catharina Ziekenhuis een heel belangrijke bijdrage aan veiligere zorg voor patiënten in Nederland.

De Week van de Patiëntveiligheid
De uitreiking van de Nationale Patiëntveiligheid Award 2012 was de afsluiting van de Week van de patiëntveiligheid. De week is bedoeld om in alle Nederlandse ziekenhuizen medewerkers en patiënten nog meer bewust te maken van de patiëntveiligheid. De jaarlijkse Nationale Patiëntveiligheid Award wordt uitgereikt aan het initiatief dat een bewezen concrete en meetbare bijdrage levert aan het reduceren van vermijdbare onbedoelde schade. Daarnaast wordt gekeken naar het initiatief dat het beste is geïmplementeerd en geborgd in de dagelijkse ziekenhuispraktijk. Een initiatief dat als een ‘good practice’ kan dienen voor andere ziekenhuizen.

Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.