Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medicatiesystemen ziekenhuizen kunnen veiliger

ENSCHEDE - Geautomatiseerde geneesmiddelendistributie in ziekenhuizen voorkomt fouten, maar de prestaties van een nieuw systeem moeten goed worden geëvalueerd. Dat concludeert ziekenhuisapotheker Hadewig Colen in haar promotieonderzoek. Zij ontwikkelde een model om de geneesmiddelendistributie te optimaliseren. Zij promoveert op 9 juni aanstaande aan de TU Twente.

Hadewig Colen is apotheker in Medisch Spectrum Twente en verantwoordelijk voor de geneesmiddelendistributie en -logistiek. “Ik heb al eerder het proces van de geneesmiddelendistributie in ziekenhuizen onderzocht,” vertelt Colen. “Het Amerikaanse rapport ‘To Err is Human’ was daarvoor mede aanleiding. Omgerekend naar de Nederlandse situatie zouden volgens dat rapport per jaar driehonderd patiënten overlijden door medicatiefouten.”

Toedieningen
Colen kende ook uit eigen ervaring medicatiefouten in het geneesmiddelendistributieproces. “In dat proces moet het juiste geneesmiddel, in de juiste dosering, op de juiste manier, aan de juiste patiënt, op het juiste moment worden toegediend,’ zegt ze. “Wij analyseerden niet alleen gemelde fouten in het proces, maar observeerden ook toedieningen bij patiënten. Daaruit bleek dat de Amerikaanse cijfers inderdaad ook op Nederland van toepassing zijn.”

Menselijke handelingen
Colen ontdekte dat in 27 procent van de gevallen bij het toedienen van geneesmiddelen iets misgaat. “Het gaat om verschillende menselijke handelingen, zoals een handgeschreven recept, handmatig uitzetten van geneesmiddelen en noteren dat de patiënt de medicatie heeft gekregen,” legt ze uit. `Deze fouten leiden tot hoge kosten. Patiënten moeten langer in het ziekenhuis blijven of hebben extra zorg nodig.”

Industrie
Gezondheidszorginstellingen kunnen veel leren van de industrie als het gaat om veiligheid, denkt Colen. “Het management zal moeten zorgen voor een cultuur van goede en open communicatie en daarnaast doelen moeten vaststellen voor veiligheidsbewustzijn en de kwaliteit van zorg.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.