Meer aandacht voor mondzorg vermindert kans op overlijden psychiatrische patiënten’

Er is nauwelijks aandacht voor mondhygiëne in de ggz. Cliënten krijgen door ontstoken tandvlees eerder chronische aandoeningen als longziekten, diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Dat leidt uiteindelijk tot meer sterfgevallen onder mensen met psychiatrische aandoeningen.
Verpleegkundigen moeten psychiatrische patiënten beter wijzen op aandacht voor het gebit. Foto: AdobeStock

Cliënten in de ggz sterven tien keer vaker als gevolg van een chronische ziekte dan aan zelfdoding. Terwijl voor dat laatste veel meer aandacht is. Dat stelt docent verpleegkunde Sonja Kuipers van de hogeschool NHL Stenden die promoveert op mondhygiëne in de psychiatrie. Naast ziekten heeft een gebrekkige mondverzorging ook invloed op sociaal en psychisch welbevinden, zo stelt Kuipers op 2 mei in de Leeuwarder Courant. Een slecht gebit zorgt voor een stigma.

Ook ouderen sterven onnodig vaak aan complicaties die ontstaan door slechte mondzorg, stelt de beroepsvereniging voor tandartsen. Daarom trok zij aan de bel >>

Kuipers deed literatuuronderzoek en onderzocht cliënten tussen de 18 en 35 jaar in Friesland die voor het eerst een psychose kregen op hun mondzorg. In die provincie krijgen ieder jaar ongeveer 130 jongvolwassenen voor het eerst een psychose. Het is qua gebitsverzorging een extra kwetsbare groep omdat ze vaker alcohol, drugs, tabak en suikerhoudende drankjes gebruiken. Ongeveer de helft van de onderzochte cliënten gaat nooit of minder dan een keer per jaar naar de tandarts. Verpleegkundigen moeten psychiatrische patiënten beter wijzen op aandacht voor het gebit, beveelt zij aan. Ook in de opleidingen moet meer aandacht worden besteed aan het belang van mondzorg in de psychiatrie.

Een nieuw lectoraat aan de Hogeschool Utrecht richt zich speciaal op mondzorg in de thuiszorg >>

2 REACTIES

  1. “Meer aandacht voor mondzorg voorkomt sterven psychiatrische patiënt’, lijkt me wel een doorbraak, dus dan heeft de psychiatrische patiënt het eeuwige leven.Die gaat niet dood dankzij meer aandacht voor mondzorg. Oh ja Kuiper onderzocht cliënten op hun mondzorg, heeft zij daar dan verstand van? Keek zij bij iedereen in hun mond? Nee hoor,zij turfde slechts hoe vaak ze naar de tandarts gingen. Dat noemt ze onderzoek.Typisch weer een verpleegkundig onderzoekje, beetje literatuurstudie en wat natte vingerconclusies,persberichtje en klaar is klara, we hebben ons weer geprofileerd.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.