Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Meer aandacht voor mondzorg vermindert kans op overlijden psychiatrische patiënten’

Er is nauwelijks aandacht voor mondhygiëne in de ggz. Cliënten krijgen door ontstoken tandvlees eerder chronische aandoeningen als longziekten, diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Dat leidt uiteindelijk tot meer sterfgevallen onder mensen met psychiatrische aandoeningen.
Verpleegkundigen moeten psychiatrische patiënten beter wijzen op aandacht voor het gebit. Foto: AdobeStock

Cliënten in de ggz sterven tien keer vaker als gevolg van een chronische ziekte dan aan zelfdoding. Terwijl voor dat laatste veel meer aandacht is. Dat stelt docent verpleegkunde Sonja Kuipers van de hogeschool NHL Stenden die promoveert op mondhygiëne in de psychiatrie. Naast ziekten heeft een gebrekkige mondverzorging ook invloed op sociaal en psychisch welbevinden, zo stelt Kuipers op 2 mei in de Leeuwarder Courant. Een slecht gebit zorgt voor een stigma.

Ook ouderen sterven onnodig vaak aan complicaties die ontstaan door slechte mondzorg, stelt de beroepsvereniging voor tandartsen. Daarom trok zij aan de bel >>

Kuipers deed literatuuronderzoek en onderzocht cliënten tussen de 18 en 35 jaar in Friesland die voor het eerst een psychose kregen op hun mondzorg. In die provincie krijgen ieder jaar ongeveer 130 jongvolwassenen voor het eerst een psychose. Het is qua gebitsverzorging een extra kwetsbare groep omdat ze vaker alcohol, drugs, tabak en suikerhoudende drankjes gebruiken. Ongeveer de helft van de onderzochte cliënten gaat nooit of minder dan een keer per jaar naar de tandarts. Verpleegkundigen moeten psychiatrische patiënten beter wijzen op aandacht voor het gebit, beveelt zij aan. Ook in de opleidingen moet meer aandacht worden besteed aan het belang van mondzorg in de psychiatrie.

Een nieuw lectoraat aan de Hogeschool Utrecht richt zich speciaal op mondzorg in de thuiszorg >>

3 REACTIES

  1. In reactie op bovenstaande opmerking: wij verlenen mondzorg in GGZ instellingen (zie https://www.stichtingmondzorg.nl/stichting-mondzorg/over-stichting-mondzorg/) en kunnen uit ervaring bevestigen dat “cliënten … door ontstoken tandvlees eerder chronische aandoeningen als longziekten, diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk [krijgen].” Het is daarom inderdaad absoluut in het belang van de patiënt dat er meer aandacht komt voor mondgezondheid in de psychiatrie!
    Wij feliciteren Sonja Kuipers met haar promotie en bedanken haar voor haar bijdrage aan meer bewustwording van dit probleem waar veel GGZ patiënten mee kampen.

  2. Lees alle reacties
  3. Allereerst wil ik Sonja Kuipers van harte feliciteren met haar promotie! Hulde aan de verpleegkundigen die onderzoek uitvoeren. en mijns inziens een mooie bijdrage in de verbetering van kwaliteit van leven bij onze kwetsbare psychiatrische patiënten.
    De reactie van voorgaande maakt mij aan het schrikken. Blijkbaar zijn er toch personen die ervanuit gaan dat verpleegkundig onderzoek natte vingerwerk is de beroepsgroep geen grondig en fundamenteel onderzoek kan uitvoeren (ref. typisch verpleegkundig onderzoekje).
    Mw Kuipers, veel succes met de promotie!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.