Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer bijwerkingen bij direct werkende orale anticoagulantia’

Direct werkende orale antistollingsmiddelen (DOAC's) geven meer en andere bijwerkingen dan in bijsluiters staat beschreven. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.
Foto Pixabay

Onderzoekers volgden vijf jaar lang 1748 gebruikers van direct werkende orale anticoagulantia. De patiënten gebruikten apixaban, dabigatran, edoxaban en rivaroxaban. De meesten gebruikten rivaroxaban: 788 gebruikers. Na rivaroxaban werd dabigatran het meest gebruikt, door 555 patiënten.

Waar moet je op letten bij direct werkende orale anticoagulantia? Maak de toets in deze Nursing Challenge en verdien één accreditatiepunt

Dabigatran

Bij gebruik van dabigatran viel op dat veel meer mensen diarree kregen dan de bijsluiter vermeldt. Volgens de bijsluiter krijgt 0,1 tot 10 procent bij gebruik van dabigatran diarree, in dit onderzoek kreeg 19 procent van de gebruikers diarree. Daarmee was het bij dit middel de meest genoemde bijwerking. Gebruikers van dabigatran meldden ook bijwerkingen die niet in de bijsluiter staan, zoals vermoeidheid (9 procent kreeg hier last van), maag-darmklachten (8 procent) en duizeligheid (8 procent). Andere wel bekende bijwerkingen die gemeld werden: dyspepsie (9 procent), misselijkheid (8 procent) en buikpijn (8 procent).

Apixaban

Ook de 365 gebruikers van apixaban kregen relatief veel bijwerkingen die niet in de bijsluiter staan. De drie in dit onderzoek meest genoemde bijwerkingen van apixaban staan niet in de bijsluiter. Het gaat om hoofdpijn (17 procent), vermoeidheid (10 procent) en duizeligheid (9 procent). Bijwerkingen zoals diarree, een onregelmatige hartslag en vaak moeten plassen staan ook niet in de bijsluiter van apixaban, maar werden door een kleine groep wel gemeld.

Opvallend was ook dat gebruikers na ongeveer een maand te zijn gestart met het middel begonnen te klagen over buikpijn. Alle andere bijwerkingen van deze antistollingsmiddelen beginnen meestal in de eerste week. Meer dan de helft van de bijwerkingen die de vier anticoagulantia geven verdwijnt vanzelf, ook als patiënten de middelen blijven gebruiken.

Rivaroxaban en edoxaban

Bij het middel dat het meest werd gebruikt, rivaroxaban, waren de meest voorkomende bijwerkingen duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Dit is in lijn met de bijsluiter. De klachten komen voor bij 1 tot 10 procent van de gebruikers, en ook dat is zoals bekend. Van de 45 mensen die edoxaban gebruikten kreeg ongeveer de helft bijwerkingen. Zo hadden 3 gebruikers bloed in de urine.

Vervolgonderzoek

Lareb doet momenteel vervolgonderzoek in openbare apotheken. Onderzoekers willen weten hoe de bijwerkingen de kwaliteit van leven van gebruikers van direct werkende orale anticoagulantia beïnvloeden. Dit onderzoek loopt tot eind 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.