Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer bijwerkingen coronavaccinaties bekend, update over zeldzame trombose

Aan de bijsluiters van coronavaccins zijn mogelijke bijwerkingen toegevoegd. Het gaat bij het Pfizer/BioNTech-vaccin om uitgebreide zwelling op de prikplek, diarree, braken en galbulten. Een laag aantal bloedplaatjes is een nieuwe mogelijke bijwerking bij AstraZeneca.
thermometer en pillen
De meeste meldingen gaan nog steeds over bekende bijwerkingen van vaccins. Foto Pixabay

Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb in een update van meldingen van vermoede bijwerkingen van coronavaccins. De update gaat over alle meldingen tot en met 25 april 2021.

Zeldzame trombose-bijwerking

De zeldzame bijwerking van uitgebreide trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes is beschreven in de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin en het Janssen-vaccin. Lareb schrijft hierover dat  nog geen meldingen van deze bijwerking zijn binnengekomen bij het Janssen-vaccin. Van het Janssen-vaccin waren ook nog maar 9.000 vaccins toegediend.

Bij 12 meldingen van vermoede bijwerkingen over het AstraZeneca-vaccin was sprake van deze combinatie. De klachten ontstonden 7 tot 20 dagen na vaccinatie, het ging om 11 vrouwen en 1 man, van 23 tot 65 jaar. 1 persoon is overleden nadat zij/hij na coronavaccinatie deze klachten kreeg. Medicijnautoriteit CBG maakte een video met uitleg over deze zeldzame mogelijke bijwerking.

Aandachtspunten en cijfers toegevoegde bijwerkingen

Uitgebreide zwelling op de prikplek
Dit is een bekende mogelijke bijwerking van het vaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty) en ontstaat meestal 24 tot 48 uur na vaccinatie. Zwelling en/of roodheid kan zich uitbreiden tot schouder en elleboog. Behandeling is niet nodig, de klachten verdwijnen vaak vanzelf na 4/5 dagen. Er waren 312 meldingen over na vaccinatie met het vaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty), op een totaal van 15.563 meldingen over dit vaccin. Tot en met 25 april werden ongeveer 3,4 miljoen van deze vaccins toegediend.

Overigens is zwelling een bekende bijwerking van alle coronavaccins, maar uitgebreide zwelling (ook bekend van de DKTP-vaccinatie bij kinderen tot 4 jaar) staat nog niet in de bijsluiters van de andere vaccins.

Diarree, braken, galbulten
Diarree en braken zijn nieuw toegevoegd als mogelijke bijwerking van Comirnaty, beide werden iets meer dan 200 keer gemeld. Bij het AstraZeneca vaccin komen ze ‘vaak’ voor, dat is bij minder dan 10% maar meer dan 1%. Bij het Janssen-vaccin komt misselijkheid heel vaak voor (meer dan 10%), over diarree staat er niets in de bijsluiter. Klachten ontstaan meestal enkele dagen na toediening.

Galbulten komen zelden voor bij zowel Comirnaty als het Janssen-vaccin. Ook galbulten treden meestal enkele dagen na vaccinatie op.

Laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie)
Dit is een mogelijke bijwerking van het AstraZeneca-vaccin. Blauwe plekken, een bloedneus en puntbloedinkjes in de huid zijn mogelijke symptomen. De bijwerking is tijdelijk, meestal niet ernstig en gaat vanzelf over.

Deze bijwerkingen werden het vaakst gemeld:

 • Hoofdpijn
 • Je niet lekker voelen
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Rillingen
 • Koorts
 • Gewrichtspijn
 • Misselijkheid
 • Reacties op de prikplek: pijn, zwelling, roodheid

Ernstige allergische reacties

Heftige allergische reacties blijven heel zeldzaam bij coronavaccins, concludeert Lareb: 98 meldingen in totaal, 54 bij het vaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty), 34 bij het vaccin van AstraZeneca (Vaxzevria) en 10 bij het vaccin van Moderna. Alle patiënten zijn hersteld.

Aantal meldingen

In totaal werden tot en met 25 april 2021 41.746 meldingen met 243.755 vermoede bijwerkingen gedaan bij Lareb. Per vaccin waren dit de aantallen:

 • 22.439 meldingen over het vaccin van AstraZeneca (Vaxzevria), op 1,3 miljoen toegediende vaccins
 • 15.563 meldingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty), op 3,4 toegediende miljoen vaccins
 • 3.527 meldingen over het vaccin van Moderna, op 300.000 toegediende vaccins
 • 104 meldingen over het Janssen-vaccin, op 9.000 toegediende vaccins

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.