Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer geld voor zomertekort in verpleeghuis’

Het kabinet trekt 200 miljoen extra uit voor ouderen in verpleeghuizen. Dat bevestigen Haagse bronnen naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.
tvvextrageld.jpg
Het extra geld is bedoeld om knelpunten in de ouderenzorg op te lossen. - Foto: iStock

In januari maakte het kabinet bekend dat er dit jaar 100 miljoen naar de verpleeghuiszorg gaat. Het inmiddels demissionaire kabinet heeft nu besloten dat er bovenop deze miljoenen 200 miljoen extra wordt gelegd, meldt de NOS. Hiermee willen ze de grootste knelpunten aanpakken, zoals het aantrekken van extra uitzendkrachten tijdens de zomervakantie, waarin de verpleeghuizen kampen met enorme werkdruk en personeelstekorten.

Te laat voor de zomertekorten

Vakbond NU’91 is blij met het extra geld, maar is ook bang dat het niet in goed overleg met de verzorgenden besteed zal worden. ‘Extra geld lost niet alle problemen zomaar op’, meldt zij op haar website. ‘Uitgangspunt moet zijn: kwaliteit boven kwantiteit.’ Ook zet zij haar vraagtekens of het geld nog gebruikt kan worden in deze zomer: ‘Er is niet opeens een extra “zak met gekwalificeerde zomerkrachten.”’

Geld naar thuiszorg 

Ook bij seniorenorganisatie ANBO gaat de vlag nog niet uit. Ze zijn vooral  niet blij dat het geld alleen naar verpleeghuizen gaat. ‘Het geld moet ook buiten de verpleeghuizen terechtkomen’, aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan. De ANBO pleitte er eerder deze maand al met een aantal andere organisaties voor om het budget slimmer te verdelen. In een brandbrief aan minister Schippers vroegen ze aandacht voor goede zorg en ondersteuning, of dit nu thuis of in het verpleeghuis gegeven wordt. ‘Realiseer u dat de overgrote meerderheid van de kwetsbare ouderen juist thuis woont en daar in veel gevallen ook wil blijven’, schreven ze. Hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp vraagt zich af of het extra geld alles gaat oplossen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) berekende vorige maand nog dat er zeker 1,3 miljard euro nodig is. ‘Die 200 miljoen euro is relatief weinig als je kijkt hoe groot de begroting is’, zegt Westendorp tegen de NOS.

Onlangs werd het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg vastgesteld. ‘Verzorgenden geven aan hoeveel personeel er nodig is.’ Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.