Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer GGZ-zorgverleners nodig in de wijk’

Verpleegkundigen willen meer ondersteuning bij cliënten met psychische problemen in de wijk. Dat blijkt uit een onderzoek onder de deelnemers van het landelijke Nivel Panel Verpleging & Verzorging.
In de wijk is een leven zonder mobiele telefoon ondenkbaar geworden. Hoe deden ze dat vroeger toch? (Foto: Arno Massee)

Verpleegkundigen en andere zorgverleners willen niet alleen meer zorgverleners uit de GGZ in de wijk, ze willen ook betere samenwerkingsafspraken en betere doorverwijsmogelijkheden naar GGZ-voorzieningen. Daarnaast wil een deel van de zorgverleners zelf bijgeschoold worden op het gebied van psychiatrische problematiek. Deze oplossingen dragen de panelleden aan voor de knelpunten die ze signaleren in de zorg voor mensen met complexe psychische problemen.

Verslaving en zorg mijden

Ongeveer driekwart van de ondervraagde zorgverleners signaleert knelpunten in de zorg voor mensen met complexe psychische problemen in de wijk. Het gaat om mensen die de grip op hun leven dreigen te verliezen, met het risico dat zij zichzelf of anderen schade toe brengen. Zorgverleners ervaren de meeste knelpunten bij mensen met psychiatrische problemen. Daarna volgen mensen die zorg mijden, mensen met verslavingsproblemen en mensen met multiproblematiek.

Heb jij ook te maken met cliënten met psychische problemen in de wijk? Laat Nursing weten wat je vragen of knelpunten zijn, of stuur een korte casus op. Wie weet worden jouw vragen binnenkort beantwoord in Nursing.

Psychische problemen in beeld

De helft van de zorgverleners die werkzaam is de wijk, komt in hun werk in aanraking met mensen met complexe psychische problematiek. Uit eerder onderzoek bleek al dat vier op de tien verpleegkundigen die in de wijk werken, het moeilijk vinden om de mensen met psychische of psychiatrische problemen in beeld te krijgen. Eén op de zeven verpleegkundigen die in de wijk werken ervaart bij zichzelf een kennis‐ en vaardigheidstekort als het gaat om cliënten met psychische of psychiatrische problemen.

Verstopte GGZ

Dat er te weinig GGZ-professionals beschikbaar zijn in de wijk, komt doordat de ambulantisering van de GGZ stagneert. Daardoor zijn ook de GGZ-instellingen ‘verstopt’ en hebben ze lange wachtlijsten. Dat  concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ in haar onderzoek ‘Toezicht op de ambulante GGZ’.

Het onderzoek

Iets meer dan duizend deelnemers van het Nivel Panel Verpleging & Verzorging vulden een online vragenlijst in. Het Panel bestaat uit verpleegkundigen, verzorgenden, agogisch opgeleide begeleiders en praktijkondersteuners die werkzaam zijn in de directe zorgverlening. De vragenlijst is ingevuld door zorgverleners die werkzaam zijn in de wijk of die te maken hebben met het organiseren van zorg voor mensen die zelfstandig wonen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.