Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Meer lorazepam voor schonere lijnen

Een hogere concentratie lorazepam in infuusoplossingen kan voorkomen dat de infusielijnen  dichtslibben.

Lorazepam wordt vaak met een infuus toegediend, om patiënten op de IC in coma te houden. Het gebeurt echter regelmatig dat het medicijn in de infuuslijn vastloopt, omdat er kristalletjes in de vloeistof ontstaan. In dat geval kunnen patiënten bij wie dat niet gewenst is, wakker worden.

Kristallisatie in de infuuslijn
Jelmer Vellema van de TU in Delft loste dit probleem op de IC-afdeling van het HagaZiekenhuis op. Eerst vermoedde hij dat de kristallisatie in de infuuslijn te maken had met het contact dat de minuscule lorazepam-deeltjes met elkaar hebben in de stromende vloeistof. Vellema onderzocht daarom in eerste instantie of de kristallisatiesnelheid veranderde als hij de stroomsnelheid varieerde, maar dat bleek niet het geval.

Oplosbaarheid
Vervolgens bracht Vellema de oplosbaarheid van lorazepam in kaart. Nu bestaat lorazepam zelf al uit een oplossing van de werkzame stof in drie organische oplosmiddelen. Daarnaast wordt het middel in Nederlandse ziekenhuizen verdund met een glucose-oplossing om de juiste concentratie voor de patiënt te krijgen. Deze combinatie maakt de oplosbaarheid moeilijk theoretisch te voorspellen.

Medicatie zo min mogelijk verdunnen
Uiteindelijk varieerde Vellema de diverse concentraties en stelde hij de oplosbaarheid vast. Dit zette hij in een diagram, waar uit af te lezen is voor welke verdunningen met de glucose-oplossing het medicijn bruikbaar blijft. Daaruit blijkt dat de medicatie zo weinig mogelijk verdund moet worden met de glucose-oplossing. Als je de (relatieve) hoeveelheid van de glucose-oplossing beneden een bepaalde waarde houdt, zal er geen kristallisatie optreden.

TU Delft
Door: redactie Nursing

Abonneren?
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing.    

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Weer zo’n onvolledig stukje, Nursing, bij elkaar geraapt en gevaarlijk misleidend….. Het gaat over de infuuslijnen van patiënten op de intensive care die met lorazepam kunstmatig in coma worden gehouden en bij wie de lijnen dichtslibben door de kristalisering van die lorazepam. In een andere oplossing blijven de lijnen open. Ik geloof dat de redactie van Nursing denkt dat wij verpleegkundigen allemaal een beetje gek zijn….. voor meer informatie over de echte gang van zaken verwijs ik u naar de site van de TU Delft http: //www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=d8d94973-3ffe-4de6-8c5c-4bc7c9334b39&lang=nl
    Een excuus voor de grove fout lijkt me wel op zijn plaats!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.